Najvhodnejšia pracovná doska do kuchyne

28.05.2020
11339
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Pracovná doska je dominantou každej kuchyne. Je najpoužívanejšia a takmer denno-denne ju ohrozujeme rôznymi činnosťami a látkami. Krájame na nej, ukladáme na ňu horúce predmety, vaľkáme cesto, vyklepávame mäso či rozlievame rôzne nápoje a tekutiny. Ako teda vybrať tú najvhodnejšiu?

Pracovná doska má plniť vaše očakávania

Prv, ako sa pustíte do objednávania novej kuchyne, premyslite si, čo všetko budete na pracovnej kuchynskej doske robiť. Práve preto by mala byť funkčnosť jej základnou vlastnosťou. Nezabúdajte, že okrem bežných chemikálií sa dostáva do kontaktu aj s agresívnejšími tekutinami, akými sú napríklad ocot, prírodné šťavy a oleje, červené víno či alkohol.

Tu je niekoľko dôležitých vlastností, ktoré by mala mať dobrá kuchynská pracovná doska:

Kuchynská pracovná doska na mieru od firmy VEJO

Lacná, alebo drahá doska?

Pri cene platí, že čím je doska kvalitnejšia, odolnejšia a lepšie opracovaná, tým viac za ňu zaplatíte. Vráti Vám to svojimi úžitkovými vlastnosťami, komfortom pri jej používaní, dlhou životnosťou a tiež bezproblémovou údržbou pri menších kuchynských nehodách.

Cena pracovnej dosky môže byť v desiatkach, ale tiež v tisíckach eur. Rozptyl je naozaj veľmi veľký. Preto je potrebné mať od začiatku plánovania kuchynskej linky na zreteli, koľko z rozpočtu môžete vyčleniť na kvalitnú pracovnú dosku. Podľa toho si zvolíte vhodné materiály. Napríklad kým najlacnejšie drevovláknité dosky potiahnuté PVC fóliou so štandardnou šírkou 240 cm a hrúbkou okolo 2,5 cm stoja od 60 € do 90 €, na kamennú dosku s približne rovnakými rozmermi budete potrebovať aspoň 1.300 €.

Kuchynská linka na mieru značky VEJO

Aký materiál si vybrať?

To je kľúčová otázka. Ak už máte predstavu o cene pracovnej dosky, rozhodovanie bude pre Vás ľahšie. V nábytkárstve sa na výrobu kuchynských dosiek používa 8 rozličných materiálov:

Pracovná doska do kuchyne od firmy VEJO

Fóliované a laminované dosky

V minulosti sa kvôli nízkej cene v kuchyniach často používali klasické drevotrieskové dosky. Mnohí ich poznajú pod skratkou DTD. Aby mali lepšie povrchové vlastnosti, oliepali sa tenkou drevenou dyhou. Keďže ich jadro nebolo naimpregnované, po čase ľahko nasiakli a pod oblepením napučali. Takéto riešenie neodporúčame. V moderných kuchyniach sa už klasická drevotrieska ako pracovná doska vôbec nepoužíva.

Lepším riešením je laminovaná drevotriesková doska, známa aj ako LTD. Najprv sa lisuje pod vysokým tlakom a potom sa laminuje špeciálnym papierom, ktorý je zaliaty melamínovou živicou. Jej povrch je hygienický, odolnejší voči tekutinám a ľahko umývateľný. Používa sa však skôr na výrobu korpusov, dvierok a čiel nábytku.

Plusy

Mínusy

Laminovaná kuchynská doska

Laminátové dosky sú ekologické

Dobrý pomer medzi cenou a požadovanými vlastnosťami má MDF doska (skratka z anglického výrazu Medium Density Fibreboard, čiže drevovláknitá doska so strednou hustotou). Vyznačuje sa oveľa jemnejšou štruktúrou, ako DTD a LTD dosky, a je mimoriadne homogénna, súdržná a nenasiakavá.

Environmentálnym plusom MDF dosky je, že ide o čisto prírodný materiál bez použitia chemických lepidiel. Vyrába sa procesom vysokotlakového lisovania drevenej vlákniny. Za tepla sa na ňu nanáša PVC fólia, alebo je nastriekaná niekoľkými vrstvami odolného laku s matnou či lesklou povrchovou úpravou. Lakovanú MDF dosku poznáte aj ako laminátovú dosku a na výrobu pracovných dosiek do kuchyne sa používa najčastejšie.

Pri laminátových doskách ešte chvíľu ostaneme. Vďaka niekoľkým vrstvám laku sú hrubšie a odolnejšie voči mechanickému poškodeniu v porovnaní s laminovanými doskami. Obľúbeným je najmä strednotlakový CPL laminát s hrúbkou do 0,6 mm. Je cenovo dostupný, vodeodolný a má priaznivé i ostatné vlastnosti. Vysokotlakový HPL laminát je ešte hrubší (zvyčajne 0,8 mm), vďaka čomu je táto doska mimoriadne tvrdá. Na extrémne namáhané povrchy, akým je i kuchynská pracovná doska, je preto ideálna.

Plusy

Mínusy

Laminátová kuchynská doska na linke značky VEJO

Doska z dreveného masívu

Kto by netúžil po kuchyni, ktorá dýcha prírodou, útulnosťou a zároveň umocňuje teplo domova? Presne takéto atribúty má tradičná drevená doska z masívu. Vďaka moderným povrchovým úpravám je pomerne trvanlivá a nadčasová. Navyše prirodzená kresba dreva robí z každej kuchynskej linky jedinečný originál.

Spomedzi ihličnatých stromov sa u nás na výrobu nábytku používa smrek, borovica, jedľa a červený smrek. Na korpus pracovnej dosky do kuchyne sú však vhodnejšie tvrdšie listnáče. Napríklad dub, buk, jelša, javor a orech, prípadne i jaseň alebo čerešňa. Ak hľadáte luxus, siahnúť môžete po exotických drevinách. Najtvrdšie z nich sú palisander, akácia a mahagón.    

Ak je drevená doska naozaj dobre opracovaná a ošetrená, dokáže spĺňať najnáročnejšie hygienické kritériá. Jej výhodou je, že ju môžete poškriabať alebo zašpiniť fľakmi z horúcich hrncov a panvíc, no vždy sa dá prebrúsiť a potom vyzerá ako nová. Nevýhodou je, že po takejto úprave ju treba znova nalakovať a napustiť olejom, čo je práca navyše. Najstabilnejšie vlastnosti má termizované drevo, ktoré sa postupne suší pri teplote do 220°C, vďaka čomu je tvarovo stabilnejšie, tvrdšie a ľahšie.

Drevenú dosku odporúčame tak či onak raz za pol roka ošetriť vhodnými olejmi, aby dobre zvládala zvýšenú vlhkosť a teplotu v kuchyni. Netreba zabúdať, že napriek tomu drevo neustále pracuje. Takže pri projektovaní myslite na medzery a odstupy od ostatného nábytku. Takéto dilatačné špáry môžu byť drobnými jazvami na inak dokonalom vzhľade kuchyne.

Plusy

Mínusy

Drevená kuchynská doska od firmy VEJO

Prírodný kameň

Prírodný vzhľad má aj kamenná doska. Tento materiál je veľmi odolný voči poškriabaniu i vysokým teplotám. Neopakovateľná štruktúra kameňa zaručuje, že každý kus je originál.

V minulosti sa do kuchyne najčastejšie používal mramor. Je síce vizuálne atraktívny, ale tiež mäkší, mierne nasiakavý a porézny. Preto je vhodné ošetrovať ho špeciálnou politúrou. Podobné vlastnosti majú aj vápenec, pieskovectravertín, no oproti mramoru sú menej pevné. Najvhodnejšou voľbou je preto tvrdý kremenec, alebo žula.

Plusy

Mínusy

Kamenná kuchynská doska VEJO

Umelý kameň

Čoraz obľúbenejšie sú kuchynské dosky z umelého kameňa, ktorý má rôzne technické označenia (Polystone, Technistone a podobne). Tvoria ho kúsky rozdrveného prírodného kameňa pozliepané špeciálnou akrylátovou živicou. Do tejto zmesi sa zvyknú primiešavať rôzne pigmenty a farbivá, vďaka čomu sa dá doska farebne zladiť s kuchynskou linkou alebo interiérom.

Umelý kameň je moderným kompozitným materiálom. Možno doň osadiť kameninový kuchynský drez absolútne bezšpárovo, takže linka vyzerá ako z jedného kusu. Je to mimoriadne luxusné riešenie. Okrem toho hrany dosky a spoje sa dajú zaleštiť, nehovoriac o špičkovej tepelnej a chemickej odolnosti umelého kameňa. Ak sa rozhodnete pre prírodný či umelý kameň, Vaša peňaženka dostane pekne zabrať.

Plusy

Mínusy

Kameninová kuchynská doska VEJO

Kalené sklo

Keďže kvôli lepším vlastnostiam sa kalí pri teplote až 650°C, nazýva sa tiež tvrdené alebo bezpečnostné sklo. V porovnaní s ostatnými materiálmi je jedinečné tým, že zo spodnej strany sa dá potlačiť keramickou sieťotlačou. Takže do kuchyne si môžete vniesť akýkoľvek optický motív, dokonca aj fotografiu. Vizuálny zážitok ešte umocníte, ak sklenenú pracovnú dosku podsvietite.

Sklo bez problémov odolá poškriabaniu a vysokým teplotám. Vyznačuje sa dokonalým leskom. Úžasná kombinácia vznikne, ak sklo použijete nielen na pracovnú dosku, ale aj na dvierka alebo čelá kuchynských skriniek a výsuvov. Aj v tomto prípade sa však pripravte na mastnú faktúru.

Plusy

Mínusy

Sklenená pracovná doska v kuchyni od firmy VEJO

Keramika

Hygienický povrch, jednoduchá starostlivosť, vysoká odolnosť voči všetkým negatívnym vplyvom a nízka hmotnosť. To sú hlavné prednosti pracovných dosiek skonštruovaných z veľkoformátových keramických panelov. Tie najširšie majú až 360 cm.

Keramické platne vznikajú lisovaním zmesi hliny, kremeňa a živca pri vysokých teplotách. Ich kompaktný povrch zaručuje skvelú nenasiakavosť a tenkú hrúbku už od 3 mm. Drobnou slabinou keramiky je krehkosť a tiež použitie viditeľných zašpárovaných spojov, ak je kuchynská linka širšia, ako panel.

Plusy

Mínusy

Keramická kuchynská doska v kuchyni od firmy VEJO

Nerezová oceľ

Kráľom v aktuálnych kuchynských trendoch je antikor alebo nerez. Hoci na prvý pohľad zanecháva chladný dojem, nerezová pracovná doska je mimoriadne funkčná a vyzerá naozaj profi. Ideálne dopĺňa moderný dizajn minimalistických a industriálnych interiérov.

Podobne, ako pri umelom kameni, aj v tomto prípade môžete pracovnú dosku skombinovať s drezom tak, že pôsobia ako jednoliaty celok. Nepochybujte o tom, že nerezová oceľ má všetky plusy predošlých materiálov – od mimoriadne hygienického a antibakteriálneho povrchu, cez nulovú nasiakavosť až po odolnosť voči vysokým teplotám a poškriabaniu či ľahkú údržbu. Na druhej strane na nereze ľahko vidieť stopy po odtlačkoch prstov i zaschnutej vode. Navyše práca na ňom je o niečo hlučnejšia.

Plusy

Mínusy

Nerezová pracovná doska v kuchyni od firmy VEJO

Betón

Dá sa povedať, že betónová pracovná doska je ultramoderným a ultraindustriálnym riešením. Priamo v domácnosti sa pripraví forma, do ktorej sa leje špeciálne upravený betón. Takto sa odlievajú nielen dosky, ale aj celé kuchynské ostrovčeky.

Absolútnou novinkou je vysokozaťažiteľný vláknobetón. Jeho povrch je upravený polyuretánovým lakom, čo zaručuje odolnosť voči vysokým teplotám i neželaným škvrnám od chemikálií. Doska z betónu je pri zachovaní požadovanej pevnosti veľmi tenká a jej hrúbka začína od 2 mm. Má podobné vlastnosti ako prírodný kameň.

Plusy

Mínusy

Betónová pracovná dosky v kuchyni na mieru značky VEJO

Čo je in?

V moderných kuchyniach dominujú ultra tenké pracovné dosky s hrúbkou od 3 do 20 milimetrov. Ale rovnako “in“ sú masívne dosky hrubé aj viac ako 10 centimetrov. Všetko je otázkou vkusu a interiérového dizajnu.

Podobne je to s hĺbkou kuchynskej linky. Kým donedávna sa využíval klasický rozmer 60 cm, teraz je viac preferovaná hĺbka až 70 cm. Avšak pozor! Nie všetky materiály Vám umožnia mať pracovnú dosku s takouto hĺbkou. Tiež netreba zabúdať, že hlbšie dosky poskytujú viac miesta pre elektrospotrebiče a spracovanie jedla, ale menej priestoru zostane pre ľudí.

Pri povrchovej úprave je to tiež veľmi individuálne. Pred desiatimi rokmi boli najžiadanejšie kuchynské linky a pracovné dosky s lesklým a hladkým povrchom. No dnes sú rovnako obľúbené aj tie s matným, a tiež dosky, ktoré majú výraznú 3D štruktúru. Preto je dobré poradiť sa pri výbere kuchynskej dosky so skúsenými profesionálmi, ktorí Vám budú vedieť odporučiť materiál presne podľa Vašich očakávaní a finančných možností.

Drevená kuchynská pracovná doska od firmy VEJO