Vábi vás pekná spálňa? Skúste nábytok na kľúč

17.06.2020
3166
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

V posteli trávime jednoznačne najviac času. Ak si pravidelne užívame dostatočne dlhý a zdravý spánok, pokojne môžeme skonštatovať, že pobyt v posteli nám spríjemňuje tretinu života. Ale je to naozaj príjemný pobyt? A ako by mala vyzerať spálňa, aby sme sa v nej cítili útulne? Prečo je spálňový nábytok dôležitý?

Spálňa je miestom oddychu

Kvalitný spánok a odpočinok je základom pevného zdravia. Fyzického aj psychického. Hoci väčšina ľudí sa nazdáva, že pre zdravý spánok sú najdôležitejšie dobrý matrac, ergonomický vankúš a vhodná perina, netreba zabúdať ani na spálňový nábytok. Práve ten totiž robí našu spálňu útulnou a podvedome upokojuje myseľ a pripravuje ju na oddych.

Je preto na mieste otázka, aký nábytok si do spálne vybrať. Ideálne sú prírodné materiály, najmä drevo. V súčasnosti sa na výrobu spálňového nábytku najčastejšie používajú laminované drevotrieskové dosky (LTD) alebo laminátové drevovláknité dosky (MDF). Drahším, no opticky krajším a luxusnejším riešením je masívne drevo. O týchto materiáloch si viac povieme nižšie.

Spálňa na mieru značky VEJO

Spálňový nábytok nie je len posteľ

Do spálne patrí aj vstavaná alebo samostatne stojaca šatníková skriňa, nočné stolíky a komody. Ak je Vaša spálňa priestorovo veľkorysá, môžete ju doplniť o toaletný stolík so zrkadlom, stoličky, malé a jednoduché poličky na odkladanie kníh, časopisov a krížoviek alebo o praktický televízny stolík. Platí však zásada, že spálňa má byť priestranná, vzdušná a najmä jednoduchá. Neradno ju preplácať nábytkom za každú cenu.

Malé spálne môžu tiež pôsobiť veľmi príjemne a útulne. Stačí vsadiť na elegantnú strohosť a šikovnú funkčnosť v kombinácii s dizajnovým minimalizmom. Na priestorové problémy sa núkajú rôzne inteligentné riešenia. Napríklad sklápacia posteľ presne na mieru alebo vyklápacie nočné stolíky.

Nábytok do spálne na mieru od značky VEJO

Deň začína a končí v posteli

Dominantou každej spálne je posteľ. Mala by byť dostatočne priestranná, dobre vetraná, stabilná a tichá. Ak hovoríme o posteli pre jedného dospelého človeka, jej štandardná šírka je 90 cm a dĺžka 200 cm. Manželská posteľ býva rovnako dlhá, ale na šírku má rozpätie od 140 do 200 cm.

Šírka 140 cm je vhodná pre útlejšie páry a pre tých, ktorí radi spia prepletení v romantickom objatí. Šírky 160 a 180 cm sú pri manželských posteliach najpoužívanejšie. Dvojmetrová šírka je ideálna pre robustnejšie dvojice a pre “nočných cestovateľov“, ktorí v spánku potrebujú okolo seba dostatok priestoru.

Optimálna výška posteľnej plochy je 40 až 50 cm od podlahy. Seniori však obľubujú vyššie postele až do 70 cm, pretože z takejto výšky sa im ľahšie vstáva.

Posteľ a spálňový nábytok VEJO

Ako vybrať správnu posteľ?

Sústreďte sa nielen na materiál, z ktorého je posteľ vyrobená, ale aj na jej vlastnosti. Tu sú tie najdôležitejšie:

Pohodlnosť, dobrý pocit, pekný dizajn, vyhovujúci vzhľad či dostatočný priestor a nosnosť sú individuálne parametre. Preto si ich prispôsobte svojím predstavám a chutiam, aby ste si zo spálne urobili príjemné hniezdo s pohodovou domácou atmosférou.

Nábytok do spálne VEJO

Dobré odvetranie matraca má veľkú váhu. V zatuchnutej posteli sa totiž rýchlo množia mikróbyroztoče. Viaceré z nich negatívne vplývajú na dýchaciu sústavu a výrazne tak zhoršujú kvalitu spánku. Spoľahlivé odvetranie postele závisí od kvalitných roštov. Preto si nechajte poradiť od profesionálov, ktorí majú so spálňovým nábytkom bohaté skúsenosti.

Všímajte si detaily

Napríklad čelo postele. Dôležitú úlohu plní najmä za hlavou, pretože by vás malo ochrániť pred chladom od steny. Pri nohách čelo nemusí byť. Niekoho dokonca vyrušuje alebo obmedzuje, ak si rád chladí nohy vystrčením mimo plochy na spanie.

Hrany postele bývajú tiež kameňom úrazu. Nemali by byť ostré, ani zarovno s matracom. V opačnom prípade môžu spôsobiť bolestivé kontakty pri mimovoľných pohyboch počas spánku alebo pri nočnom zakopnutí. Platí to aj pri nohách postele. Vhodnejšie sú širšie nohy s oblými hranami, prípadne plná spodná časť postele, ktorá ale na druhej strane mierne zhoršuje odvetrávanie matraca.

Dizajnový spálňový nábytok značky VEJO

Drevotrieska, masív, kov alebo čalúnenie?

A sme späť pri materiáloch. Laminované a laminátové dosky sú vďaka nízkej cene najpoužívanejším materiálom na zhotovenie spálňového nábytku a postelí. Ich výhodou je nekonečná variácia povrchových motívov od kresby dreva, cez prírodný kameň až po akúkoľvek farbu či odtieň. Nábytok tak možno dokonale zladiť s interiérom.

Masívne drevo vyzerá v spálni veľmi hrejivo, impozantne a útulne. Vhodné sú najmä tvrdé dreviny ako buk, dub či javor, ktoré sú tvarovo stabilnejšie a odolnejšie. Ich povrch je ošetrený špeciálnymi lakmi. Mäkké dreviny borovica, smrekjelša nie sú menej kvalitné, ale ich povrch je viac náchylný na poškodenie a zádery pri kontakte s ťažkými a ostrými predmetmi. V porovnaní s tvrdým drevom sú lacnejšie.

Spálňa na mieru značky VEJO

Slušnej obľube sa tešia kovové postele. Sú veľmi elegantné a pri kvalitnej konštrukcii aj pevné a tiché. Pozor si však treba dávať na ich hrany.

Azda najpohodlnejšie a najútulnejšie pôsobia čalúnené postele. Zaujmú na prvý pohľad luxusným vzhľadom a prirodzenou dominanciou v priestore. Vybavené sú zvyčajne objemným úložným priestorom. Ich slabinou je slabšia hygiena a náročná starostlivosť. Vďaka mäkkému čelu na opieranie sú ideálne najmä pre horlivých posteľných čitateľov a sledovateľov televízie.

Postele z LDT a MDF dosiek

Plusy

Mínusy

Spálňový nábytok na mieru značky VEJO

Postele z masívneho dreva

Plusy

Mínusy

Spálňa z dreveného masívu

Kovové postele

Plusy

Mínusy

Kovová posteľ

Čalúnené postele

Plusy

Mínusy

Čalúnená posteľ

Sklápacia posteľ

Aktuálnym trendom v bývaní sú menšie byty s limitovaným priestorom. Do nich sa hodí sklápacia posteľ či už na šírku, alebo na dĺžku. Cez deň nezavadzia a priestor pre ňu elegantne využijete na cvičenie, žehlenie, návštevy alebo iné aktivity. Sklápacia posteľ môže navyše dizajnovo ladiť s okolitým nábytkom a pri stene môže z opačnej strany vyzerať ako skriňa alebo komoda.

Ako opticky zväčšiť spálňu

Aby ste sa v spálni cítili naozaj dobre a užili si pohodový relax, nábytok v nej by mal byť v jednotnom štýle. Nielen čo sa týka farby, ale aj dizajnu, spracovania a použitých materiálov. Veľa urobia drobné detaily, napríklad úchytky, zrkadlá alebo hrany. Nezabúdajte, že do spálne sa hodia málo sýte svetlé farby. Výborná je biela v kombinácii s drevom alebo jemnou zelenou a fialovou. Vhodné sú aj krémové odtiene, béžová a všetky prírodné tóny, ktoré pozitívne ovplyvňujú meditáciu a podvedomie.

Na záver prinášame vychytávky, pomocou ktorých opticky zväčšíte spálňu:

Sklápacia posteľ VEJO