Aký šatník sa hodí do Vášho domu či bytu?

24.02.2021
2630
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Ak zvažujete rekonštrukciu domu či bytu, alebo si plánujete vytvoriť úplne novú domácnosť, je dobré, keď hneď na začiatku premýšľate o úložných priestoroch. Najmä, ak ste aktívni ľudia, radi športujete, venujete sa rôznym voľnočasovým aktivitám, milujete módu a veľa cestujete. Iste Vás napadne zriadiť si šatník. Ale ktorý typ je pre Vás optimálny a nebude Vás obmedzovať?

Voľne stojaca skriňa

Je to klasická a najčastejšie používaná verzia šatníka v bytoch i starších domoch. Mnohí tvrdia, že aj najlacnejšia. Ale je to naozaj tak?

Azda najväčšou slabinou voľne stojacich šatníkov je nepraktickosť a nespratnosť. Nepraktickosť preto, lebo členenie vnútroného priestoru je univerzálne, neprispôsobené vašim individuálnym predstavám a potrebám a zväčša vopred zadefinované výrobcom. O nespratnosti netreba veľa písať. Voľne stojaca skriňa je navrhnutá do rozmanitých priestorov, takže len zriedka zmysluplne vyplní určené miesto v izbe.

Treba tiež pamätať, že k samostatne stojacemu šatníku si zvyčajne potrebujete prikúpiť komodu. Spodná bielizeň si totiž vyžaduje sterilnejšie prostredie a väčšiu prehľadnosť v ukladaní. Kvalitná komoda tiež niečo stojí. 

Voľne stojaci šatník značky VEJO

Skvelý lapač prachu

Keďže voľne stojaca skriňa má 5 stien a jedno čelo s dverami, nech ju umiestnite kamkoľvek, vždy zostane priestor medzi jej stenami a múrmi domácnosti. A taktiež medzi jej vrchnou doskou a stropom. To sú ideálne plochy pre usádzanie prachu, ktorý je životodarnou oázou nebezpečných roztočov a mnohých ďalších mikroorganizmov.

Ak sa chcete prachu zbaviť a vyhnúť sa nepríjemným alergiám, jeho úložiská je potrebné pravidelne umývať. Na to potrebujete rôzne čistiace prípravky v závislosti od ošetrovaných plôch a tiež veľa času. No a to všetko sú peniaze. Takže aj keď sa na začiatku javí, že samostatne stojaci šatník je najlacnejšou verziou, po rokoch užívania prídete na to, že to tak nemusí byť.

Plusy

       yes NÍZKE PRVOTNÉ NÁKLADY
       yes JEDNODUCHÁ MONTÁŽ AJ BEZ ŠPECIALISTU
       yes RÝCHLE ZAOBSTARANIE SKRINE

Mínusy

       no OBMEDZENÝ VÝBER FARIEB A VZOROV
       
no LACNÉ KOMPONENTY
       
no VOPRED DANÉ VNÚTORNÉ ČLENENIE
       
no NEPRAKTICKÉ VYPLNENIE PRIESTORU V DOMÁCNOSTI
       
no USÁDZANIE PRACHU A NEVYHNUTNÉ ČASTÉ ČISTENIE
       
no NÍZKA KVALITA NÁBYTKU
       
no ZVÄČŠA TUCTOVÝ DIZAJN

Voľne stojaci šatník v spálni od firmy VEJO

Vstavaná skriňa

Šatník môže byť výrazným, ale i nenápadným prvkom Vášho interiéru. Dôkazom je vstavaná skriňa, ktorá presne zapadne tam, kde treba. Zvyčajne je koncipovaná od steny k stene a siaha od podlahy až po strop. Ak ju necháte splynúť s okolitými farbami a ostatným nábytkom, návštevy si ju ani nevšimnú. Avšak za nenápadným čelom sa skrýva veľkorysý a bohato členený priestor, kam uložíte všetko potrebné.

Vstavané skrine sa hodia do malých i veľkých bytov a tiež do domov. Projektované sú na mieru. Tomu zodpovedá aj vnútorné usporiadanie vešiakov, políc, zásuviek či úložných priestorov, ktoré kopírujú osobité požiadavky každého klienta.

Dvere vstavanej skrine sú najčastejšie posuvné, ale využiť sa dajú i rolovacie alebo otváracie verzie. Keďže takýto šatník nemá bočné steny, a dokonca ani spodnú či vrchnú dosku, nevytvára žiadny priestor pre hromadenie prachu. Starostlivosť oň je oveľa jednoduchšia a lacnejšia. Postupne tak ušetríte množstvo času i peňazí.

Plusy

       yes STOPERCENTNÉ VYUŽITIE VYMEDZENÉHO PRIESTORU
       yes VARIABILNÉ VNÚTORNÉ ČLENENIE PRESNE PODĽA VAŠICH POTRIEB
       yes VHODNÁ DO MALÝCH I VEĽKÝCH DOMÁCNOSTÍ
       yes KVALITU KOMPONENTOV SI VYBERÁTE VY
       yes NEOBMEDZENÁ ŠKÁLA FARIEB A DEKORATÍVNYCH MOTÍVOV
       yes MOŽNOSŤ VYBRAŤ SI POVRCHOVÚ ÚPRAVU DVIER
       yes VYŽADUJE MINIMÁLNU STAROSTLIVOSŤ, TAKŽE ŠTERÍ FINANCIE A ČAS NA UPRATOVANIE

Mínusy

       no VYŠŠIA PRVOTNÁ INVESTÍCIA
       no DLHŠÍ ČAS POTREBNÝ NA ZAMERANIE, VÝROBU A INŠTALÁCIU SKRINE
       no ODPORÚČAME MONTÁŽ OD ŠPECIALISTU

Vstavaná skriňa v podkrovnej spálni od firmy VEJO

Šatník ako Walk-in miestnosť

Toto je najvyšší level. Aj keď pôvodne sa walk-in šatníky projektovali výlučne do priestranných rodinných domov, v súčasnosti sú už stabilným vybavením moderných veľkometrážnych bytov. Prečo? Lebo zabezpečujú dostatok úložného priestoru pre všetku obuv, oblečenie, elektroniku, módne doplnky, žehliacu dosku, sušiaky na bielizeň, športové potreby a pre ďalšie vybavenie domácnosti. Navyše všetko máte prehľadne poruke na jednom mieste.

Šatníkovú miestnosť si zariadite presne na mieru. Ak je dosť veľká, môžete v nej mať koše na špinavé oblečenie, cestovné tašky a kufre, ale i bicykel alebo lyže či iné športové pomôcky. Dámy, ktoré si potrpia na eleganciu a perfektný zovňajšok, ocenia, ak je súčasťou šatníka toaletný stolík so zásuvkami pre kozmetiku a šperky, lampa, stolička a veľké zrkadlo.

Walk-in šatník ako samostatná miestnosť v rodinnom dome

Nábytok na mieru v tvare U, L, E alebo II

Nábytok v samostatných šatníkoch býva najčastejšie konštruovaný do tvaru písmen U, L, E alebo II. To závisí od jeho funkčnosti a individuálnych požiadaviek klienta. Optimálne je, ak sa v ňom nájde aj priestor pre prezlečenie a preobutie.

Aby ste sa v šatníku cítili naozaj komfortne, zakomponujte doň pohodlnú taburetku, stoličku alebo kreslo. Povinnou jazdou je veľké zrkadlo. Uvidíte v ňom celú postavu, vďaka čomu dokonale skontrolujete svoj outfit, no zároveň ním opticky zväčšíte priestor. Nezabudnite na elektrické zásuvky, vhodné osvetlenie a prípadne i elegantný koberec.

Plusy

       yes VŠETKY TOPÁNKY A ODEVY PREHĽADNE NA JEDNOM MIESTE
       yes USKLADNENIE ŠPORTOVÝCH, CESTOVATEĽSKÝCH A VOĽNOČASOVÝCH POTRIEB
       yes DÁ SA VYUŽIŤ NA PREZLEČENIE ČI AKO KOZMETICKÝ SALÓNIK
       yes NAJVARIABILNEJŠIE VNÚTORNÉ ČLENENIE
       yes KVALITA VŠETKÝCH KOMPONENTOV PODĽA VAŠICH PRIANÍ
       yes NEOBMEDZENÁ ŠKÁLA FARIEB, ODTIEŇOV A DEKORATÍVNYCH MOTÍVOV
       yes MÔŽETE SI VYBRAŤ POVRCHOVÚ ÚPRAVU NÁBYTKU
       yes ORIGINÁLNY DIZAJN

Mínusy

       no FINANČNE NÁROČNÉ RIEŠENIE
       no MIESTNOSŤ, KTORÚ TREBA UPRATOVAŤ
       no VYŽADUJE DLHŠÍ ČAS NA ZAMERANIE, VÝROBU A INŠTALÁCIU NÁBYTKU
       no MONTÁŽ NÁBYTKU LEN OD ŠPECIALISTU

Nábytok na mieru vo walk-in šatníku od firmy VEJO

Vnútorné členenie šatníkov

Správne naprojektovaný šatník má hĺbku od 60 do 70 cm a 3 základné zóny: vrchnú, strednú a dolnú. V hornej časti sú ukladacie priestory pre objemovo a rozmerovo veľké predmety, ktoré používame len sporadicky. Patria sem cestovné kufre, športové tašky, turistické batohy, klobúky, škatule a vákuové vrecia so sezónnym oblečením. Optimálna výška tohto priestoru je najmenej 40 cm.

Stredná zóna je najpoužívanejšia a najčlenitejšia. Mala by byť dobre premyslená a praktická, pretože je úložiskom vecí, ktoré používame pravidelne. Čo všetko ju tvorí?

Šatník na mieru od firmy VEJO ako samostatná miestnosť v dome

Priestor pre manipuláciu

Dolná časť šatníka je skvelým zázemím pre ťažšie a objemnejšie veci, ktoré používame častejšie. Či už je to športové náradie, topánky alebo rôzne predmety súvisiace s našimi obľúbenými voľnočasovými aktivitami. Špeciálnu sekciu tu môžu mať domáci pomocníci. Povedzme vysavač, skladací vešiak na bielizeň alebo súprava na umývanie podláh.

Ak nemáte walk-in šatník, potrebujete dostatočný priestor na manipuláciu s vecami pred dverami šatníka. Šírka tohto priestoru závisí od spôsobu otvárania dverí. Pri posuvných dverách, ktoré sa pohybujú po lištách, odporúčame vzdialenosť medzi šatníkom a iným nábytkom v minimálnom rozmedzí od 60 do 70 cm. Ak však máte oproti sebe dva takéto šatníky, vzdialenosť medzi ich dverami by mala byť na úrovni 90 až 100 cm.

Pri otváracích dverách musí byť voľný priestor pred šatníkom väčší. Počítajte s jeho šírkou aspoň 80 cm. Všetko však závisí od rozmerov otváraných dvier.

Drevotrieska, masív alebo laminátová doska?

Ak neviete, aký materiál zvoliť pre telo a dvere šatníka, radi Vám poradíme. Lacnejšiu drevotriesku v súčasnosti neodporúčame, pretože má kratšiu životnosť. Hoci aj z nej sa stále dajú vyčarovať pekné, dizajnové a pohľadné kúsky.

Finančne náročným, no luxusným riešením je šatník z masívu. Pozor však na dôkladne vysušené drevo. Akokoľvek ošetrený masív rokmi neustále pracuje. Preto sa môže stať, že po čase budú niektoré plochy zvlnené, poskrúcané alebo popraskané.

Zlatou strednou cestou sú laminátové dosky, ktorých je dnes neúrekom. Od jednoduchších a tenších až po luxusné, hrubé a špeciálne upravené. Sú tvarovo stabilné, pevné, odolné voči vonkajším vplyvom a ľahko sa čistia. Vybrať si môžete z množstva farebných odtieňov, rozmanitých prírodných a drevených dekorov či imitácií kovov. Pekné sú šatníky s lesklou i matnou povrchovou úpravou. Všetko je o Vašom vkuse.

Voľne stojaci šatník je vhodný pre páry alebo singles

Pár múdrostí na záver

Vyskúšať môžete aj úplne atypický šatník. Povedzme bez dvier, v tvare výklenku alebo deliacej priečky v spálni. V takomto prípade Vám odporúčame využiť služby skúseného dizajnového architekta s citom pre tvary, línie, funkčnosť a premyslenú dispozíciu.

Zaujímavý a originálny efekt dosiahnete, ak na dvere šatníka využijete zrkadlo, sklo alebo keramiku. Tieto materiály sa totiž dajú potlačiť rôznymi grafickými motívmi, fotografiami či farbami. Šatník sa tak razom premení na excelentnú dominantu Vášho interiéru.

Ak ste single alebo bývate vo dvojici a máte dostatok priestoru, zrejme Vám ako šatník postačí samostatne stojaca skriňa. No ak je vás v domácnosti viac a bojujete o každú piaď plochy, potom rozhodne siahnite po vstavaných skriniach. Čudovali by ste sa, kde všade ich možno naprojektovať. Samostatná šatníková miestnosť je naozaj len pre veľké domácnosti. So všetkým Vám kedykoľvek radi poradíme. Stačí nás kontaktovať na čísle 0910402050, na adrese vejo@vejonabytok.sk, prípadne vyplniť náš jednoduchý elektronický formulár a my sa Vám ozveme.

Šatník v domácnosti môže mať rôzne podoby