Všetko o materiáloch na zástenu do kuchyne

15.03.2021
24527
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

V kuchyni si ju často všimnete ako prvú. Hoci nemá také dôležité využitie, ako pracovná doska, zaberá rovnaký, ba niekedy aj väčší priestor. Mala by odolávať vysokým teplotám, vlhkosti, hrubému zaobchádzaniu i agresívnym chemikáliám, no zároveň plní významnú estetickú funkciu. Kuchynská zástena je jednoznačne dôležitým prvkom domácnosti.

Kľúčové vlastnosti

Najväčšou dilemou je, z akého materiálu ju zhotoviť. Zástena v kuchynskej linke totiž vypĺňa rozsiahlu plochu medzi pracovnou doskou a vrchnými skrinkami. Ťahá sa poza umývadlo, varnú dosku a často aj poza elektrospotrebiče. Je dobre viditeľná a zvyčajne kopíruje celú nábytkovú líniu v kuchyni, či už má linka tvar písmena I, L alebo U.

Vhodne navrhnutá zástena vizuálne ladí s pracovnou doskou, dvierkami skriniek a zásuviek, prípadne s podlahou. Zároveň si treba uvedomiť, že je najnamáhanejšou stenou v interiéri. Dennodenne je vystavená riziku obliatia, mechanického poškodenia, obarenia alebo spálenia. Pôsobí na ňu ľad, horúci olej, rôzne kyseliny, para či dokonca otvorený oheň. Preto by mala byť:

Zástena z rovnakého materiálu ako pracovná doska v kuchyni

Materiály na zástenu

Existuje ešte jeden dôležitý faktor, ktorý výrazne ovplyvní výber materiálu na Vašu novú zástenu. Varná doska. Ak používate na varenie plyn, neodporúčame Vám klasické laminované a fóliované drevovláknité dosky (MDF), obyčajné číre sklo, ani niektoré tapety. Naopak, pri otvorenom ohni je bezpečné použiť prírodný i umelý kameň, kalené sklo či keramiku.

Najpoužívanejšie materiály:

Nezabúdajte, že v závislosti od materiálu sa líši aj čas potrebný na výrobu zásteny. Kým pri drevovláknitých doskách môže byť všetko hotové do 2 týždňov, zhotovenie zásteny na mieru z grafického skla alebo kameňa potrvá aj 6 týždňov.

Zástena a pracovná doska kuchynskej linky z rovnakého materiálu

Náter a stierka

Časovo, finančne a technicky najmenej náročnou formou zásteny je špeciálny farebný náter. Býva odolný voči oderu, jeho hrúbka je do 2 mm a ľahko sa aplikuje. Zaujímavý a hravý efekt dosiahnete, ak naň použijete magnetickú fermež. Vďaka nej sa zástena premení na ohromnú magnetickú tabuľu, kam môžete pridávať ľahké magnetky, alebo si pripínať rodinné odkazy.

O niečo zložitejšie, avšak vizuálne krajšie sú cementové a živicové stierky. Cementové treba po nanesení na stenu pretrieť lakom, aby sa uzavreli ich póry. So živicovými sa dá pohrať a vytvoriť z nich zaujímavé 3D efekty. Sú ale o niečo drahšie. Kvalitne urobené stierky dokážu evokovať betón a dokonca aj mramor, čo je v súčasnosti veľmi moderné.

Plusy

       yes NÍZKE NÁKLADY
       yes JEDNODUCHÁ APLIKÁCIA
       yes RÝCHLA REALIZÁCIA
       yes JEDNOLIATY POVRCH BEZ ŠKÁR
       yes MNOŽSTVO FAREBNÝCH ODTIEŇOV

Mínusy

       no KRÁTKA ŽIVOTNOSŤ
       no VIDITEĽNÉ ŠKVRNY PO AGRESÍVNYCH LÁTKACH
       no NUTNÁ PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA
       no SLABŠIA HYGIENA

Zástena v kuchyni zo špeciálneho náteru

Umývateľná tapeta

Pozor na jej kvalitu! Ak sa v kuchyni rozhodnete pre tapetu, je dôležité, aby mala certifikát o nehorľavosti a aby bola odolná voči UV žiareniu, ktoré spôsobuje jej vyblednutie. Tiež by mala zvládať vysoké teploty a odolávať vode, vodnej pare a chemikáliám. Odporúčame, aby bola vzdialená od varnej dosky aspoň 25 cm.

Umývateľné tapety sa vyrábajú z vinylu, respektíve z PVC. Majú nepreberné množstvo farebných variácií, potlačí, vzorov a motívov. Tie najmodernejšie sú reliéfne a vyzerajú naozaj veľmi dobre. Keďže sa na stenu naliepajú, treba dbať, aby bol pod nimi rovný povrch.

Plusy

       yes NÍZKE NÁKLADY
       yes ĽAHKÁ INŠTALÁCIA
       yes RÝCHLA REALIZÁCIA
       yes JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
       yes JEDNOLIATY POVRCH BEZ ŠKÁR
       yes MNOŽSTVO FAREBNÝCH ODTIEŇOV A GRAFICKÝCH MOTÍVOV

Mínusy

       no SLABŠIA ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
       no KRATŠIA ŽIVOTNOSŤ
       no FAREBNÁ NESTÁLOSŤ LACNEJŠÍCH VERZIÍ
       no PODLIEHA POŠKRABANIU, ODEROM A MECHANICKÉMU POŠKODENIU
       no NEVHODNÁ K PLYNOVÝM VARNÝM DOSKÁM

Tapeta s motívom kameňa ako zástena v kuchynskej linke na mieru

Keramické dlaždice a obklady

Už niekoľko desaťročí patrí keramika medzi najobľúbenejšie materiály na zásteny kuchynských liniek. Keramické dlaždice majú rôzne veľkosti, hrúbku, zloženie, povrchovú úpravu i vlastnosti. Vybrať si môžete z neuveriteľne rozmanitej palety motívov, odtieňov a výrobcov. Vďaka tejto pestrosti a variabilite je to zlatá stredná cesta, ktorá Vám vždy umožní dodržať vytýčený rozpočet.

Moderným trendom je veľkoformátová gresová dlažba. Ide o väčšie keramické obkladačky, ktoré sú lisované pod extra vysokým tlakom a vypálené z porcelánovej kameniny zmiešanej so živicou, kamenným pieskom a minerálnymi farbivami. Gres je vďaka tomu nenasiakavý, pevný, odolný voči mechanickému poškodeniu a inertný voči chemikáliám. Je však aj o niečo drahší, ako klasická keramika.

Gresová dlažba ako zástena v kuchynskej linke na mieru od firmy Vejo

Zástena bez špár

Problémom keramických obkladov boli vždy špáry medzi dlaždicami. Drží sa v nich nečistota, vlhkosť, mastnota, často aj pleseň, a preto sú náročné na údržbu. Čiastočným riešením je použitie antibakteriálnej škárovačky.

Je tu však aj modernejšia metóda: veľkoplošné keramické platne od talianskeho výrobcu Laminam. Majú dĺžku 3 metre a hrúbku len 3 až 7 mm. Sú pevnejšie, ako žula, no ľahšie, ako hliník. Navyše sa do nich poľahky frézujú otvory na elektrické zásuvky a vypínače. Vďaka týmto vlastnostiam môžete mať keramickú zástenu prakticky bez špár.

Všetky dlaždice, kachličky a obklady sa na stenu lepia tmelom. Aby takáto zástena vyzerala dobre, mali by ste prácu s ňou zveriť skúsenému majstrovi. Akákoľvek nerovnosť alebo nesúmernosť totiž pokazí celý dojem.

Plusy

       yes NÁKLADY PRISPÔSOBITEĽNÉ ROZPOČTU
       yes VÝBORNÁ TEPLUVZDORNOSŤ
       yes NENASIAKAVOSŤ
       yes ODOLNOSŤ VOČI POŠKRABANIU, ODEROM A MECHANICKÉMU POŠKODENIU
       yes ODOLNOSŤ VOČI AGRESÍVNYM LÁTKAM
       yes ATRAKTÍVNY VIZUÁLNY DOJEM
       yes NAJŠIRŠÍ VÝBER FARIEB, MOTÍVOV A POVRCHOVÝCH ÚPRAV

Mínusy

       no REALIZÁCIA VÝLUČNE SO SKÚSENÝM MAJSTROM
       no DLHŠÍ ČAS POTREBNÝ NA APLIKÁCIU A VYSCHNUTIE TMELU
       no POVRCH SO ŠKÁRAMI
       no NÁROČNEJŠIA ÚDRŽBA

Kachličky a keramické dlaždice v kuchynskej zástene znamenajú viac starostlivosti

Laminátová drevovláknitá doska alebo panel

Chcete, aby Vaša zástena dokonale ladila s kuchynskou linkou? Potom si ju dajte vyrobiť z rovnakého materiálu, ako pracovnú dosku. Najpoužívanejšími sú drevovláknité MDF panely s rozličnou povrchovou úpravou. Môžu byť hladké, laminátové, v ľubovoľných farbách a odtieňoch, ale aj reliéfne s dotykovým 3D efektom a dekorom imitujúcim prírodné drevo, kameň, rôzne kovy, piesok či dokonca betón. Dobre a ľahko sa do nich vyrezávajú otvory alebo ryhy na elektrické zásuvky, vypínače alebo LED podsvietenie.

Hrúbka MDF dosiek používaných na zástenu je od 5 do 20 mm. Klienti najčastejšie volia kompromis, čiže 10 mm. My však odporúčame panely s hrúbkou 15 až 20 mm. Prečo? Hrubšie dosky sú tvarovo stálejšie, majú dlhšiu životnosť a lepšie odolávajú teplotám, chemikáliám i mechanickému poškodeniu.

MDF dosky sa nehodia za sporák s otvoreným ohňom. Dá sa to vyriešiť inštalovaním malej platne z tvrdeného skla medzi zástenu a plynovú varnú dosku. Alebo použitím vysokotlakového laminátu (HPL doska), ktorý v pohode zvládne teploty do 120°C. Treba však rátať s tým, že takáto doska je drahšia.

Plusy

       yes JEDNOLIATY POVRCH
       yes ABSOLÚTNY VIZUÁLNY SÚLAD S KUCHYNSKOU LINKOU
       yes ĽAHKÁ INŠTALÁCIA
       yes JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
       yes DOBRÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
       yes ODOLNOSŤ VOČI POŠKRABANIU, ODEROM I MECHANICKÉMU POŠKODENIU
       yes ŠIROKÝ VÝBER FARIEB, POVRCHOVÝCH DEKOROV A MOTÍVOV

Mínusy

       no SLABŠIA TEPLUVZDORNOSŤ (pri lacnejších modeloch)
       no NASIAKAVOSŤ (pri lacnejších modeloch)
       no VYŠŠIA CENA (pri použití vysokotlakového laminátu)
       no NEVHODNÁ K PLYNOVÝM VARNÝM DOSKÁM

Kuchynská zástena zladená s pracovnou doskou vyzerá veľmi dobre

Kovolaminát

Keď už sme spomenuli vysokotlakové laminátové HPL dosky, osobitnou kategóriou sú také, na ktorých je nalepená tenká kovová fólia. Hrúbka korpusu je 8 až 10 mm a hrúbka fólie dosahuje 0,8 až 1,3 mm. Ide o moderný a čoraz vyhľadávanejší kovolaminát. Vďaka svojej úprave je tepluvzdorný, ale aj drahší, ako bežné laminátové dosky.

Čo Vás na kovolamináte prekvapí, je araktívny vzhľad medi, mosadze, ocele, hliníka alebo nerezu. Povrch kovolaminátovej dosky môže mať 3D efekt a priestorovú textúru. Nábytok tak získa vernú patinu reálneho kovu.

Plusy

       yes JEDNOLIATY POVRCH
       yes LUXISNÝ KOVOVÝ VZHĽAD
       yes TEPLUVZDORNOSŤ
       yes ĽAHKÁ INŠTALÁCIA
       yes JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
       yes DOBRÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
       yes ODOLNOSŤ VOČI AGRESÍVNYM LÁTKAM
       yes ODOLNOSŤ VOČI POŠKRABANIU, ODEROM A MECHANICKÉMU POŠKODENIU

Mínusy

       no LIMITOVANÝ VÝBER FARIEB A DEKOROV
       no VYSOKÁ CENA

Kovolaminátová zástena v kuchynskej linke na mieru od firmy Vejo

Masívne drevo

Hrejivá, útulná atmosféra, štýlový dizajn, exkluzívny look a mohutnosť. To všetko na Vás dýchne v jednej chvíli, keď sa pozriete na kuchynskú linku, ktorej pracovná doska a zástena sú vyrobené z dreveného masívu. Je to finančne a údržbovo náročné riešenie pre ozajstných fajnšmekrov.

Akokoľvek kvalitne vysušené prírodné drevo neustále pracuje a podlieha okolitým vplyvom. Drevo dýcha, reaguje na výkyvy vlhkosti, prispôsobuje sa teplu a ochotne vstrebáva rôzne kvapaliny. Preto ak sa preň rozhodnete, odporúčame Vám použiť masív hĺbkovo nasiaknutý olejom alebo tlakovo naimpregnovaný epoxidovou živicou. Naopak, lakované drevo neodporúčame. Je menej kvalitné a ľahko popraská pri vysokých teplotách.

V Európe sa na zásteny používa najmä dub, buk, orech a jaseň. Menej často aj borovica, smrek, breza či atraktívna čerešňa. Lepšie vlastnosti však majú exotické dreviny. Napríklad eben, palisander alebo teak sú naozaj pevné, tvrdé a pôsobia mimoriadne luxusne. Ideálna hrúbka drevenej zásteny je 25 až 40 mm.

Plusy

       yes PRÍJEMNÝ A LUXUSNÝ VZHĽAD
       yes EFEKT VÝNIMOČNOSTI A JEDINEČNOSTI
       yes ROBUSTNÁ KONŠTRUKCIA
       yes DLHÁ ŽIVOTNOSŤ
       yes DOBRÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI

Mínusy

       no VYSOKÁ CENA
       no VEĽKÁ HMOTNOSŤ
       no ROZMEROVÁ A POVRCHOVÁ NESTÁLOSŤ
       no NUTNÉ DILATAČNÉ ŠPÁRY PO OKRAJOCH
       no REALIZÁCIA VÝLUČNE SO SKÚSENÝM MAJSTROM
       no VIDITEĽNÉ ŠKVRNY PO AGRESÍVNYCH LÁTKACH
       no SLABŠIA ODOLNOSŤ VOČI VYSOKÝM TEPLOTÁM
       no PODLIEHA POŠKRABANIU, ODEROM A MECHANICKÉMU POŠKODENIU
       no NUTNÁ PRAVIDELNÁ ÚDRŽBA
       no NEVHODNÁ K PLYNOVÝM VARNÝM DOSKÁM

Masívne drevo v podobe kuchynskej zásteny dodáva nábytku teplo a útulnosť

Prírodný kameň

Podobne ako drevo, aj kameň je prírodný element. Takže každému interiéru dodá nádych prirodzenosti a naturalizmu. Treba však rátať s tým, že kamenná zástena je poriadne ťažká a ťažko sa s ňou manipuluje. Na druhej strane ponúka mimoriadne kompaktný povrch s dlhou životnosťou, odolný voči všetkým vonkajším vplyvom.

Pravdepodobne najviac sa Vám zapáči mramor, ktorého jedinečná štruktúra je okulahodiaca. Má však pórovitý reliéf a tým je nasiakavejší, ako žula. Môže byť matný alebo leštený, no každopádne ho treba pravidelne impregnovať. Ak hľadáte niečo pevnejšie a takmer bezúdržbové, siahnite radšej po žule. Kamenná zástena by kvôli krehkosti mala mať hrúbku aspoň 4 cm.

Plusy

       yes PRÍRODNÝ VZHĽAD
       yes KOMPAKTNÝ POVRCH
       yes MIMORIADNE PEVNÝ MATERIÁL
       yes TEPLUVZDORNOSŤ
       yes ODOLNOSŤ VOČI POŠKRABANIU, ODEROM A MECHANICKÉMU POŠKODENIU
       yes ROBUSTNÁ KONŠTRUKCIA
       yes DLHÁ ŽIVOTNOSŤ
       yes SKVELÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI

Mínusy

       no VYSOKÁ CENA
       no​ VEĽKÁ HMOTNOSŤ
       no​ LIMITOVANÝ VÝBER FARIEB A ŠTRUKTÚRY
       no​ NÁROČNÁ MANIPULÁCIA
       no​ REALIZÁCIA VÝLUČNE SO SKÚSENÝM MAJSTROM
       no​ POTREBNÁ IMPREGNÁCIA
(pri mramorových doskách)
       no​ MIERNA NASIAKAVOSŤ (mramor)

Mramor patrí k najobľúbenejším prírodným kameňom používaným na zásteny v kuchyni

Kompozit a umelý kameň

Cenovo dostupnejšie a jednoduchšie na manipuláciu sú zásteny z umelého kameňa. Ide o kompozitný materiál, ktorého základ tvoria drvené prírodné minerály spojené špeciálnou živicou. Najznámejšími umelými kameňmi sú Technistone a Polystone. Pri Technistone je dominatný kremeň a prírodné zložky v ňom tvoria až 90 % hmoty.

Kompozitné zásteny sú hygienické, majú výbornú tepluvzdornosť a odolávajú silným chemickým zlúčeninám. Vznikajú spájaním viacerých panelov, medzi ktorými však nie sú židane špáry. Vďaka tomu sa ľahko modulujú aj do atypických a problematických tvarov. Miernou slabinou je náchylnosť k poškriabaniu a oderom, no tieto defekty sa dajú odstrániť prebrúsením a preleštením povrchu.

Plusy

       yes KOMPAKTNÝ POVRCH
       yes VÝBORNÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
       yes TEPLUVZDORNOSŤ
       yes NENASIAKAVOSŤ
       yes FLEXIBILITA PRI TVAROVANÍ
       yes PEVNÝ MATERIÁL
       yes JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
       yes DLHÁ ŽIVOTNOSŤ

Mínusy

       no VYŠŠIA CENA
       no​ PODLIEHA POŠKRABANIU, ODEROM A MECHANICKÉMU POŠKODENIU
       no​ LIMITOVANÝ VÝBER FARIEB A DEKOROV
       no​ INŠTALÁCIA VÝLUČNE SO SKÚSENÝM ODBORNÍKOM

Najčastejšie používaný umelý kameň na kuchynskú zástenu je Tectonite

Číre, lakované, kalené a grafické sklo

Tento materiál milujú najmä dámy, pretože spĺňa najprísnejšie hygienické kritériá a ľahko sa čistí. Sklo je chemicky inertné, odoláva mechanickým poškodeniam a ako zástena je sexy. Absolútne nepodlieha času, ani externým podmienkam. Sklenená zástena je zvyčajne vyrobená z jedného kusu a ľahko sa do nej frézujú kruhové otvory na zásuvky a vypínače. Pravouhlé otvory sú problém.

Sklo Vám pomôže opticky zväčšiť priestor. Podobne ako zrkadlo totiž odráža svetlo. Nie je však sklo ako sklo. To číre má zelenkavý efekt, ktorý nie je želaný, a tak sa zaň zvykne umiestniť nejaký grafický motív, dekoratívna tapeta alebo originálna fotka.

Zaujímavejšie je lakované sklo označované aj ako Lacobel. Vďaka farebnému náteru stráca zelenkavý efekt. Na výber však máte z obmedzeného množstva odtieňov. Podobne ako číre sklo je vhodné len za indukčnú a elektrickú varnú dosku. Pri vyšších teplotách, ktoré produkujú plynové sporáky, môže zástena prasknúť.

Kuchynská linka na mieru so zástenou zo skla je aktuálnym trendom

Sklo, ktoré odolá ohňu

Ak nechcete riskovať prasknutie, oplatí sa Vám zainvestovať do zásteny z kaleného skla. Vyrába sa presne na mieru. Najprv sa odleje a vybrúsi, potom sa do nej vyrežú otvory na zásuvky a vypínače, natrie sa požadovanou farbou a napokon sa vypáli v kaliacej peci. Hrúbka kaleného skla je 5 až 6 mm a šírka zásteny môže mať až 4 m. Výber farieb, vzorov a grafík je prakticky neobmedzený, takže pri takejto zástene môžete svoju fantáziu pustiť z reťaze.

Absolútnou topkou je grafosklo, do ktorého môžete zvečniť svoju obľúbenú fotografiu. Či už je to prírodný motív, rodina, zátišie, priatelia alebo zvieratká, kreativite sa tu medze nekladú. Obrázky v skle sú trvácne a ani po rokoch nestratia svoju farebnosť. Pripravte si však aj tučnú peňaženku, pretože kalené sklo a grafosklo je niekoľkonásobne drahšie, ako lakované či číre.

Plusy

       yes MODERNÝ LOOK
       yes SKVELÉ HYGIENICKÉ VLASTNOSTI
       yes JEDNOLIATY POVRCH
       yes OPTICKY ZVÄČŠUJE PRIESTOR
       yes TEPLUVZDORNOSŤ
 (kalené a grafické sklo)
       yes NENASIAKAVOSŤ
       yes ODOLNOSŤ VOČI POŠKRABANIU, ODEROM A MECHANICKÉMU POŠKODENIU
       yes JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA
       yes DLHÁ ŽIVOTNOSŤ
       yes NEOBMEDZENÝ VÝBER FARIEB, ODTIEŇOV A GRAFICKÝCH MOTÍVOV
(kalené a grafické sklo)

Mínusy

       no VYSOKÉ NÁKLADY
       no​ PROBLEMATICKÉ VŔTANIE PRAVOUHLÝCH OTVOROV
       no​ CITLIVOSŤ NA VYSOKÉ TEPLOTY
 (číre a lakované sklo)
       no​ OBMEDZENÝ VÝBER FARIEB (číre a lakované sklo)
       no​ NÁROČNÁ MANIPULÁCIA
       no​ INŠTALÁCIA VÝLUČNE SO SKÚSENÝM ODBORNÍKOM

Grafické sklo v kuchyni sa používa nielen na zástenu, ale aj ako interiérové spestrenie.

Dobrá rada nad zlato

Aj pri zástenách ich pár máme. Predovšetkým treba pamätať na to, že kvalitná a praktická zástena chráni múr pred mastnotou, olejmi, vlhkosťou, baktériami i špinou. Mala by byť ľahko umývateľná, s jednoduchou údržbou a tiež by mala byť estetickou pýchou Vášho interiéru.

Dôležitým detailom je odolnosť zásteny voči vode, agresívnym látkam, UV žiareniu a vysokým teplotám nielen na ploche, ale aj na jej hranách, ukončeniach a prienikoch so vstavanými prvkami kuchynskej linky. Ovládať všetky tieto nuansy a riziká je veľmi náročné. Preto sme pripravení kedykoľvek Vám pomôcť a poradiť s najvhodnejšou a najpraktickejšou zástenou do Vašej kuchynskej linky. Stačí sa s nami spojiť telefonicky alebo e-mailom.

Firma VEJO dodáva kompletné kuchynské linky na mieru so zástenou