Aký nábytok vybrať do baru reštaurácie či kaviarne?

03.08.2021
1767
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Prečo do niektorých kaviarní, reštaurácií a pubov chodíme radšej, ako do iných? A prečo sa v nich cítime tak dobre? Je to naozaj len o chutnom jedle a pití, o obsluhe a našich priateľoch? Z veľkej časti áno, ale zďaleka nie výlučne.

Dôležitý je nápad a výnimočnosť

Náš dojem a našu spokojnosť s návštevou akejkoľvek gastronomickej prevádzky ovplyvňujú 4 dominantné činitele:

Skúsení majitelia reštaurácií a pivární vedia, že práve posledné dva elementy úzko súvisia s vnútorným zariadením prevádzky, teda s nábytkom. Preto si ho nechávajú navrhnúť ostrieľaným architektom a vyrobiť na mieru. Ak je nábytok skonštruovaný nápadito, je originálny, a pritom štýlový, prvotné vyššie náklady naň sa zakrátko vrátia.

Nábytok na mieru v reštaurácii Yell Cuisine v Ružomberku

Ako? Je prirodzené, že ľudia milujú nezvyčajné veci a pekný dizajn. Keď sa to zmieša s kreatívnym nápadom, na svete je idea nábytku, ktorý púta pozornosť na prvý pohľad. A keď je vkusne umiestnený a zladený s priestorom, vytvára jedinečný vizuálny zážitok. Návštevník, ktorému učaruje interiér a atmosféra podniku, sa na takéto miesto určite vráti. Ba čo viac, porozpráva o ňom aj svojim kamarátom, rodine i známym, u ktorých vzbudí zvedavosť a tá z nich robí nových potenciálnych zákazníkov. To je reklama na nezaplatenie.

Harmónia, alebo extravagancia?

Aký by teda mal byť nábytok v reštaurácii či v bare?

Netreba zabúdať, že interiér prevádzky by mal korešpondovať s jej zameraním. Pizzeria v štýle liptovskej koliby vyzerá skôr smiešne, rovnako ako reštaurácia s tradičnou slovenskou kuchyňou odetá do luxusu zaoceánskej lode. Samozrejme, dá sa staviť aj na kontroverzný efekt a pokúsiť sa zaujať extravagantným protikladom alebo dokonca grotesknosťou. Ale to už chce naozaj výnimočný nápad, skúseného dizajnéra a odvážneho investora.

Nábytok značky VEJO v reštaurácii Soul v Starom Smokovci

Zapamätateľné prevádzky vyhrávajú

Je dobré, ak má gastrozariadenie vopred jasný koncept. Hamburgery, americké steaky, cestoviny, vegetariánske bistro alebo niečo exotické? Rockový pub, renesančná piváreň, exkluzívna vínotéka či kaviareň pre biznismenov? Podľa toho treba premýšľať aj o nábytku. Ak ide o reštauráciu s ľahkou kuchyňou, je dobré zvoliť jednoduché prvky a priestoru ponechať vzdušnosť. A naopak – čajovňu s intímnou domácou atmosférou zvýrazní čalúnené sedenie, prírodné materiály, obrusy na stoloch a množstvo interiérových doplnkov a detailov.

Do konceptu zapadá aj odlišnosť. Je skvelé, ak si hosť dokáže okamžite zapamätať identitu podniku. Začína to logom, pokračuje farbami, použitými materiálmi, dizajnom nábytku, oblečením obsluhy a končí celkovou atmosférou. Byť odlišný a jedinečný je v gastronómii výhodou.

Reštaurácia Pinus v Demänovej a jej nábytok na mieru

Chuť ukrytá vo farbách

Keď sme už pri farbách, aj tu panujú isté zákonitosti. Napríklad sýte teplé farby evokujú zrelosť ovocia a preto podporujú apetít. Platí to o škoricovej, červenej, pomarančovej i žltej. Opticky sú ale dosť agresívne, a tak sa používajú najmä v priestoroch s častou fluktuáciou ľudí. Napríklad vo fast foodoch.

Tyrkysová, zelená a všetky zemité farby navodzujú pocit zdravia. Preto sa hodia do vegetariánskych a vegánskych reštaurácií a do prevádzok á la pizza a pasta. Modrá spolu s fialovou zase blahodarne pôsobia na psychiku človeka a upokojujú, no chuť do jedla nestimulujú.

V reštauráciách nezriedka nájdete kombinácie hnedej s čiernou alebo so sivou, prípadne s tehlovými a betónovými odtieňmi. Tieto farby skôr potláčajú apetít. Interiéroví dizajnéri ich však volia preto, lebo v tmavšom prostredí má najedený hosť po jedle vo zvyku ešte zostať a zlepšiť si trávenie kávou, pivom, čašou vína alebo iným obľúbeným nápojom.

Barový pult, skrine a police značky VEJO v pizerii Aha

Prirodzené a umelé svetlo

Popri farbách a dizajne sa dá v rámci interiéru a nábytku pekne pohrať aj so svetlom. Či už prirodzeným, alebo umelým. Slnečné svetlo je vhodnejšie. Pozitívne vplýva na psychiku, zlepšuje náladu a navodzuje pocit pohody a zdravia. Uprednostňujú ho najmä cukrárne, kaviarne, rodinné reštaurácie a podniky s terasami.

umelým svetlom sa treba viac pohrať. Už len kvôli tomu, že sa dá umiestniť do stropov, stien, priamo na stoly alebo dokonca aj do podlahy či do nábytku. Ak obľubujete romantické reštaurácie, takmer určite v nich nájdete stolové lampy alebo menšie visiace lustre nízko nad stolom, ktoré navodzujú intímnu atmosféru. Podobné svietidlá sú vhodné aj do luxusných prevádzok.

Nábytok na mieru v reštaurácii Soul v Starom Smokovci

Aké zvoliť materiály?

Ľudia majú prirodzene radi prírodné elementy, preto reštaurácia, v ktorej hrajú prím drevo, kameň, sklo alebo voda, pôsobí útulnejšie a hrejivejšie, ako tá, v ktorej dominujú plasty, betón či kovy. To je dôležité poznanie pre prevádzky, ktoré chcú, aby sa hostia u nich zdržali dlhšie a urobili vyššiu tržbu.

V tejto oblasti sa interiérový dizajn vyvíja azda najdynamickejšie. Nábytkárstvo prichádza každý rok s novými, vylepšenými materiálmi a technológiami. Moderné drevotrieskové dosky s reliéfnymi dekoračnými fóliami sú na nerozoznanie od prírodného dreva. Takisto povrchová úprava hladených alebo matných betónov môže evokovať hlinu, piesok, prírodné nerasty i horniny. Pôvodne chladné materiály tak prinášajú do interiéru nečakane teplý efekt a navyše vyzerajú noblesne. Ich použitie však závisí od budgetu majiteľa baru či reštaurácie.

Barový pult na mieru v reštaurácii Yell Cuisine v Ružomberku

Riešením je nábytok na mieru

Všetky predstavy o výnimočnom, oku lahodiacom, ľahko zapamätateľnom, funkčnom a trvácnom zariadení akéhokoľvek priestoru najvernejšie zhmotní kvalitný nábytok na mieru. A presne to je našou úlohou: vyrábať špičkový dizajnový nábytok podľa prianí klientov.

V štúdiách a v showroome značky VEJO vznikajú prvé návrhy a koncepty. Naši špecializovaní zamestnanci potom zariaďované priestory presne a dôkladne zmerajú a pripravia vizualizácie. Po viacerých úpravách a odsúhlasení projektu nábytok vyrobíme priamo v našich dielňach a na mieste zmontujeme. Či už ide o kaviarne, bary, puby, pizzerie, nočné kluby, vinárne, pivárne alebo nóbl reštaurácie, vďaka spolupráci so skúsenými interiérovými dizajnérmi vždy dokážeme navrhnúť a vyrobiť nábytok, ktorý im dá jedinečnú a príjemnú atmosféru.

Interiérový nábytok na mieru v reštaurácii Yell Cuisine