Ako vybrať kvalitný nábytok do kúpeľne?

06.04.2021
3470
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Nie je to miestnosť, v ktorej trávime väčšinu dňa. No ak patríte k pôžitkárom a radi si dožičíte relax v horúcej vani alebo dlhšie sprchovanie, aj v kúpeľni sa túžite cítiť príjemne. Ako ju teda prakticky, a zároveň útulne a esteticky zariadiť, keď priestoru je málo? Východiskom je kvalitný kúpeľňový nábytok na mieru.

Praktická a pekná kúpeľňa

Predtým, ako sa pustíte do plánovania a navrhovania vysnívanej kúpeľne, je dobré premyslieť si, čo všetko by mal nábytok v nej spĺňať. Naši klienti nám najčastejšie predkladajú tieto požiadavky:

Kúpeľňový nábytok na mieru značky VEJO

Stojaci, alebo závesný nábytok?

Prioritou číslo jeden je odkladací priestor. Či už je kúpeľna malá, alebo plochou veľkorysá, zvyčajne v nej chceme mať umývadlo, pokiaľ možno vaňu, sprchovací kút, veľké zrkadlo, práčku, úložisko uterákov a osušiek a kôš na špinavú bielizeň. Výnimočné nie je ani spojenie kúpeľne s toaletou. To všetko vrátane dispozičného riešenia limituje veľkosť, typ a rozmiestnenie kúpeľňového nábytku.

Na výber máte tieto základné riešenia:

Samozrejme, všetky typy nábytku je možné kombinovať. Z hľadiska údržby a starostlivosti je najnáročnejším riešením nábytok s nožičkami. Ukladá sa pod ním prach i vlhkosť a tieto plochy bývajú ťažko dostupné. O niečo šikovnejší je nábytok s kolieskami. Pri dostatočnom priestore ho možno presúvať a priestor pod ním vyčistiť.

Najmenej komplikácií pri upratovaní spôsobuje nábytok na podstavci a závesný nábytok. V prvom prípade treba dbať na to, aby podstavce boli vyrobené z kvalitného materiálu, ktorý dokáže dlhodobo odolávať vode a vlhkosti. Ak by podstavce nasiakali, po čase znehodnotia celý nábytok. Závesné skrinky sa udržujú ľahko a ľahko povysávate alebo poumývate aj priestor pod nimi.

Závesné kúpeľňové skrinky na stenu od firmy VEJO

Kúpeľňové skrinky

Keďže každé ráno štartujeme a každý večer končíme pri umývadle, začneme ním. Priestor pod umývadlom, v ktorom sa nachádza odtoková rúra, nevyužijeme lepšie, ako keď doň zakomponujeme skrinku. Ideálne je kupovať skrinku aj umývadlo naraz, aby sme ich zladili vizuálne, ale aj funkčne, farebne a rozmerovo. Na výber sú rôzne typy a tvary umývadiel od hranatých cez oblé až po asymetrické, a od plytkých po hlboké. Skrinka pod umývadlom môže slúžiť na odkladanie kozmetiky, drobných toaletných potrieb a drogérie.

Podobné využitie má aj skrinka nad umývadlom, ktorej neodmysliteľnou súčasťou je zrkadlo. Sem môžete ukryť pomocníkov na depilovanie a holenie, krémy, líčidlá, laky, balzamy, rúže či rôzne doplnky každodennej potreby. V posledných rokoch je však trendom nemať nad umývadlom skrinku, ale veľkoplošné zrkadlo z jedného kusu.

Obľúbeným prvkom v kúpeľni sú nízke a vysoké závesné skrinky. Keďže ich hĺbka je variabilná, hodia sa do malých aj veľkých kúpeľní. Nízke skrinky sa zväčša umiestňujú nad práčku alebo vedľa umývadla, prípadne vedľa umývadlovej toaletnej dosky. Sú úložiskom permanentne používaných hygienických a kozmetických potrieb a kúpeľňových dekorácií.

Vysoké skrinky môžu siahať až po strop. Na rozdiel od nízkych sú dvoj- alebo trojdielne a nebývajú členené len poličkami, ale aj zásuvkami. Sem pohodlne uložíte všetky uteráky a osušky, ale i čistiace prostriedky na pranie a upratovanie. V stojacej vysokej skrinke môžete mať box na špinavú bielizeň.

Veľké zrkadlá v kúpeľni sú v kurze

Doplnky dokážu zväčšiť priestor

Keď už máte jasno v skrinkách, dizajn kúpeľne môžete doladiť rôznymi praktickými doplnkami:

Poličky a regály vypĺňajú miesto na stenách v sprchovacom kúte, nad vaňou, vedľa umývadla alebo pri toalete. Slúžia na odkladanie šampónov, mydiel, kondicionérov, sprchovacích gélov, toaletného papieru a ďalších predmetov osobnej hygieny. Podobne sú na tom vešiaky a držiaky, na ktoré sa odkladajú uteráky, osušky, fény, holiace strojčeky, zubné kefky alebo poháre na ústnu hygienu.

Zrkadlá v kombinácii s nápaditým osvetlením vám pomôžu zväčšiť interiér kúpeľne. Pri ich navrhovaní a rozmiestnení je však dobré obrátiť sa na odborníkov, aby sa z kúpeľne nestal zrkadlový labyrint a zo svetiel nezmyselný smog.

Kombinácia prírodných motívov je v kúpeľni veľmi príjemná

Ako odolať vlhkosti a vode

Ak v kúpeľni nemáte okno, určite si do nej zaobstarajte ventilátor vzduchu, aby ste nemali problémy s vlhkosťou, vetraním, plesňami a mykózami. Napriek tomu treba rátať s tým, že kúpeľňový nábytok bude pravidlene v kontakte s vodou. Preto by mal byť vodovzdorný.

Ideálnym materiálom sú laminované drevotrieskové dosky s lakovaným povrchom tiel nábytku i dvierok. Pri kúpeľňovom nábytku ide o špeciálny UV lak, ktorý sa nanáša na dosky viackrát a postupne vytvrdzuje. Tak sa na ňom vytvorí hydrofóbna vrstva s mimoriadne kompaktnou štruktúrou a lesklou alebo matnou povrchovou úpravou.

Lakovaný nábytok výborne odoláva vlhkosti a oderom. Vysoký lesk pôsobí v kúpeľni noblesne a navodzuje pocit čistoty a sterilnej hygieny. Zároveň je však náročnejší na údržbu, pretože sa ľahko obchytá rukami, najmä ak v domácnosti žijú deti.

Firma VEJO vyrába dizajnový kúpeľňový nábytok na mieru

Pozor na hrany

Mimoriadne dôležité je kvalitné opracovanie hrán nábytku. Práve cez nesprávne ošetrené hrany totiž najčastejšie do jadra dosiek prenikne vlhkosť. Ak sa tak stane, steny a dvierka nábytku napučia. Celý korpus sa tým znehodnotí, pokazí vizuálny dojem kúpeľne a časom stratí svoju funkčnosť. 

Najkvalitnejšie hrany bývajú podlepené vodoodpudivým a rýchloschnúcim disperzným alebo polyuretánovým lepidlom. Ešte modernejším, no finančne oveľa náročnejším riešením sú zalievané hrany. Lepiacich substancií s rôznymi vlastnosťami i kvalitou je veľké množstvo, preto radšej stavte na osvedčeného výrobcu, ktorý vyrába poctivý nábytok a má s lepidlami profesionálne skúsenosti.

Ďalším detailom, ktorý stojí za pozornosť, sú zatváracie a otváracie systémy nábytku. Ráno sa v kúpeľni zvyčajne ponáhľame a tak všetky dvierka, výklopy či zásuvky zatvárame razantne. To spôsobuje hlasné búchanie, ktoré môže zhoršiť našu náladu. Dá sa tomu zabrániť použitím moderných a inteligentných technológií, napríklad od firmy Blum.

Bezúchytkový nábytok na mieru do kúpeľne od výrobcu VEJO

Nepreháňajte to s farbami

Naším dobrým zvykom je posunúť klientom niekoľko užitočných rád a odporúčaní na záver. Aj teraz sa toho budeme držať.

Ak zveríte návrh a výrobu kúpeľňového nábytku nám, môžete sa spoľahnúť na praktické a zmysluplné využitie Vášho interiéru do posledného centimetra. Máme s tým bohaté skúsenosti. Taktiež Vám garantujeme prvotriednu kvalitu nábytku a všetkých použitých technológií. Osobné konzultácie alebo stretnutie s nami si naplánujete na čísle 0910402050, na adrese vejo@vejonabytok.sk alebo TU. Do kvalitného kúpeľňového nábytku sa oplatí investovať.
 

Menej farieb na nábytku v kúpeľni je niekedy viac