Bezúchytkový nábytok - áno, alebo nie?

11.05.2020
2600
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Bezúchytkový nábytok patrí k tomu najmodernejšiemu a najbezpečnejšiemu, čo môžete mať doma. Zdôrazňuje čistý dizajn interiéru a pôsobí noblesne až luxusne. Pritom nie je vôbec taký drahý. Navyše si môžete vybrať z viacerých riešení.

Ideálny nábytok pre rodiny s deťmi a seniorov

Najčastejšie sa s nábytkom bez úchytiek stretnete v kuchyni. Tu totiž treba vyriešiť otváranie a zatváranie šuplíkov a množstva dvierok a výklopov na skrinkách. Pri moderných kuchynských linkách sa už zvyčajne nepoužíva starý systém silných magnetov a železných líšt. Technológia totiž poskočila dopredu.

Nábytok na mieru bez úchytiek je vhodný najmä do domácností, v ktorých sa pohybujú deti alebo seniori. Najmladších ušetrí od bolestivých stretov s úchytkami a od škrabancov, najstarším zase umožní dostať sa bez námahy k veciam, ktoré potrebujú.

Bezúchytková kuchynská linka značky VEJO

Hygiena na prvom mieste

Dôležitým faktorom je, že bezúchytkový nábytok pomáha obmedzovať šírenie baktérií a vírusov. Keďže na otvorenie a zatvorenie dvierok stačí ľahké ťuknutie či posunutie, okrem rúk môžete využívať lakte, plecia, kolená, stehná, boky a dokonca i čelo či iné časti tela.

Plusy

Mínusy

Bezúchytkový nábytok značky VEJO

Technológie pre bezúchytkový nábytok

Trendovým riešením je dotykové otváranie a zatváranie nábytku. Preto sa bezúchytkový nábytok označuje aj pomocou anglického výrazu push-up (doslova stláčací) nábytok. Pri výrobe takéhoto zariadenia do domácností, apartmánov, chaletov, reštaurácií, kaviarní či barov najčastejšie využívame overené systémy špičkovej rakúskej firmy Blum. Existujú tri spôsoby dotykového ovládania nábytku:

Systém SERVO-DRIVE uľahčuje otváranie a zatváranie čiel

Otváranie a zatváranie s magnetickým piestom

V krátkosti si jednotlivé technológie predstavíme. Cenovo najdostupnejší je systém TIP-ON. Jeho základom je prepracované spojenie kvalitného magnetu a mäkkých pružín. Akékoľvek dvierka, výklopyšuplíky otvoríte jednoduchým stlačením alebo ťuknutím na čelo nábytku. Pri zatváraní zase použijete jemné pritlačenie alebo zatlačenie čela. Všetko funguje spoľahlivo a bez väčšej námahy.

Z konštrukčného hľadiska je jadrom technológie TIP-ON otvárací a zatvárací magnetický piest. Ten možno namontovať navŕtaním buď priamo do korpusu nábytku, alebo ho jednoducho zasunúť na adaptačnú podložku, ktorú naskrutkujeme do vnútra nábytku. Prvé riešenie je opticky krajšie a piest nezavadzia v odkladacom priestore.

Magnetický piest môže byť dlhší i kratší v závislosti od veľkosti magnetu a hmotnosti dvierok a výklopov, ktoré má držať. Po nainštalovaní systému TIP-ON si dokážete sami nastaviť hĺbku dovierania čiel až na vzdialenosť 4 mm od tela nábytku. K dispozícii máte niekoľko farebných odtieňov piestu aj adaptačnej podložky. Takže mechaniku otvárania a zatvárania možno elegantne zladiť s nábytkom, alebo vytvoriť zaujímavú kombináciu s doplnkovou farbou.

Spálňa na mieru bez úchytiek od firmy VEJO

Samodovieranie

O niečo prepracovanejším je spojenie technológií TIP-ONBLUMOTION. Otváranie skriniek a šuplíkov funguje jemným ťuknutím presne podľa predošlého popisu. Na zatvorenie však stačí rázny pohyb zásuvkou alebo výklopom smerom k nábytku a o zvyšok sa postará inteligentná mechanika. Systém BLUMOTION zabezpečí, že čelo nábytku sa dovrie pomaly a v tichosti samé.

Ako je to možné? Mechanika BLUMOTION využíva počiatočnú kynetickú energiu, ktorú pri prudkom pohybe vyvinieme rukou alebo aj nohou či kolenom. Vďaka dômyselnému systému pružín a klapiek ju vie spracovať tak, aby sa čelo nábytku ladne zavrelo, no nebuchlo ani pri silnom impulze. Systém BLUMOTION montujeme priamo do nábytku.

Aj pri tejto kombinácii si sami dokážete nastaviť hĺbku dotvárania čiel nábytku až na 2,5 mm od korpusu. Nábytok však môžete naďalej zatvárať klasickým otváraním a zatváraním rukou. Mechanika BLUMOTION tým vôbec neutrpí a nestráca svoju funkčnosť. To je výhoda najmä pri návštevách, ktoré nie sú na bezúchytkový nábytok zvyknuté.

Bezúchytkový nábytok možno využiť aj v kúpeľni

Bezúchytkový nábytok a elektrika

Najluxusnejšou je technológia SERVO-DRIVE. Ide o elektrickú podporu mechanického otvárania a zatvárania nábytkových výklopov, závesov a výsuvov. Srdcom tohto mechanizmu je elektrický motorček, ktorý pomáha mechanike a riadi otváranie i zatváranie.

Na otvorenie stačí ľahký dotyk. Pri zatváraní máte k dispozícii malý vypínač zamontovaný v tele skrinky alebo na jej boku. Po stlačení vypínača sa čelo nábytku zatvorí, zaklopí alebo zasunie samé. Bez ohľadu na veľkosť či hmotnosť dvierok. Ladne, pomaly, tichučko a mäkko. Vypínač komunikuje s motorčekom bezdrôtovo.

Systém SERVO-DRIVE je mimoriadne inteligentný. Nielenže dvierka naďalej môžete otvárať a zatvárať rukou, ale v prípade akejkoľvek prekážky alebo odporu pri zatváraní sa celý proces zastaví. Poľahky tak zistíte, že niečo nie je v poriadku a môžete skontrolovať, čo je zle.

SERVO-DRIVE má však špecifiká. Pri namontovaní tohto systému potrebujete elektrickú zásuvku. Kabeláž je veľmi jednoduchá a dá sa efektne maskovať snímateľnými krytmi vo viacerých farbách. Počas umývania poličiek alebo šuplíkov je vhodné vypnúť systém z elektriky.

Kuchyňa na mieru značky VEJO so systémom SERVO-DRIVE

Frézovanie a zapustenie úchytiek

Okrem týchto riešení si môžete bezúchytkový nábytok zaobstarať aj inak. Tu sú dva spôsoby:

V prvom prípade Vám nábytok vyrobíme s dizajnovou štrbinou alebo žliabkom v dvierkach, výklopoch a šuplíkoch. Vďaka tomu môžete čelá nábytku elegantne otvárať a zatvárať bez použitia externých úchytiek. Toto riešenie je finančne trochu náročnejšie.

Druhá alternatíva tkvie v zapustení úchytov do dvierok a výsuvov tak, aby nevystupovali mimo tela samotného nábytku. Používajú sa na to rôzne lišty. Aj v tomto prípade treba rátať s investíciou navyše.

Kuchynská linka na mieru bez úchytiek od firmy VEJO

Doživotná záruka

Bezúchytkový nábytok určite ocenia rodiny s deťmi a seniori. No pomôže a uľahčí život aj zdravotne znevýhodneným a telesne hendikepovaným ľuďom. Naopak, nábytok s dotykovým otváraním neodporúčame montovať do úzkych a stiesnených priestorov. Môže tu totiž dochádzať k nedbalému kontaktu tela s čelami nábytku, ktoré sa budú neustále otvárať.

Bezúchytkové technológie môžu byť problematické aj pre ubytovacie zariadenia hotelového typu. Treba si totiž uvedomiť, že nie každý návštevník sa už stretol s dotykovým otváraním a zatváraním dvierok alebo zásuviek. Takýmto hosťom je preto vhodné vysvetliť, ako nábytok funguje.

Ak využijete niektorú z technológií firmy Blum, máme pre Vás ešte jednu skvelú správu navyše: môžete sa tešiť z doživotnej záruky. Mať kvalitný, štýlový, bezpečný, praktický a dobre vyzerajúci, nadčasový nábytok sa určite oplatí.

Výsuv so zafrézovanou úchytkou v čele