Spravte z chodby pekné a reprezentatívne miesto

10.09.2021
2876
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Prvý nádych a prvý pohľad. To sú javy, ktoré nás sprevádzajú pri návšteve každej domácnosti a ktoré v nás zanechávajú intenzívne emócie a spomienky. Odohrávajú sa vždy v chodbe alebo v predsieni, teda v atmosfére vstupnej brány do bytu či domu. Prvý dojem je veľmi dôležitý, preto by sme zariadenie a nábytok v týchto priestoroch nemali podceňovať.

Chodba je výkladnou skriňou domácnosti i nás

Často sa však stretávame s presným opakom a dilemou: Na chodbe trávime najmenej času, tak prečo by sme sa mali zapodievať jej vizuálom či imidžom? Kvôli tomu sú predsiene zvyčajne zatracované, neútulné a nepraktické. Skúste si to však zariadiť inak a hneď pochopíte, v čom je rozdiel a aký to má efekt...

Podobne ako oblečenie, aj chodba nás pred návštevami reprezentuje. A napovedá, akí vlastne sme. Dalo by sa povedať, že je to najreprezentatívnejšia miestnosť v domácnosti. Preto by mala byť na prvý pohľad príjemná, vľúdna, čistá a oku lahodiaca. A, samozrejme, voňavá.

Štýlový chodbový nábytok na mieru značky VEJO

Čo všetko patrí do chodby a predsiene?

Začneme tým, že je ideálne, ak chodba korešponduje so štýlom a dizajnom nábytku v celej domácnosti. Je to výkladná skriňa toho, čo hostí u nás čaká. O to prirodzenejšie a príjemnejšie sa potom návštevy cítia, keď ich pozveme ďalej a vidia, že všetko spolu ladí.

Ďalšou vychytávkou je praktickosť. Už pri prvom kontakte môžeme ľuďom ukázať, že máme radi premyslené a užitočné riešenia. Napríklad tým, ako je všetko po ruke. V chodbe alebo v predsieni spravidla pracujeme s týmito kusmi nábytku:

Nábytok na mieru do chodby

Bundy, športové potreby, kabelky i vôdzky

Väčšina chodieb a predsiení má malú plochu, preto by sme sa nemali snažiť napchať do nich všetko, ale len to najpodstatnejšie a pre nás najpoužiteľnejšie. V menších bytoch je úspornejšia taburetka, vstavaná skriňa, otvorený topánkovník a vešiaková stena so zrkadlom. Do veľkorysejších predsiení môžeme umiestniť aj komodu alebo regál, šatník, samostatnú skrinku na topánky, stojací vešiak či pohodlnú čalúnenú lavicu na sedenie.

Užitočné je vopred si premyslieť, čo všetko budeme v chodbe ukladať alebo odkladať. Samozrejmosťou sú bundy, vetrovky, kabáty, sakámikiny, a tiež topánky na akékoľvek použitie. Ak máme k dispozícii veľkú predsieň a sme aktívni športovci, určite oceníme, keď v chodbe bude objemnejšia skriňa s odkladacím priestorom pre športové potreby. Sezónne i tie celoročné.

Ďalšou kategóriou sú cestovné kufre a batohy. No a potom všetky módne doplnky a drobnosti. Napríklad obľúbené klobúky, čiapky, rukavice, kľúče, slnečné okuliare, dáždniky, bižutéria či kabelky. Majitelia psov by nemali zabudnúť na praktický vešiak alebo šuplík pre vôdzky a obojky.

Levitujúca komoda a skrinky značky VEJO

Keď nábytok, tak na mieru

Sektorový a továrenský nábytok do chodieb a predsiení je cenovo dostupnejší, často sa však pri ňom potĺkame s veľkostným problémom. Šírkou, hĺbkou alebo výškou jednoducho nespĺňa naše požiadavky a tvarové možnosti interiéru. Tým pádom nevyužijeme ponúkaný priestor na sto percent a na praktickosť môžeme zabudnúť.

Problémom je i kvalita materiálov, životnosť a obmedzené technológie pri nábytku z výrobných pásov a liniek. V tejto kategórii len ťažko nájdeme kúsky so šikovnými výklopmi, dotykovým otváraním a dovieraním alebo so špeciálnymi vysúvacími vešiakmi, ktoré ušetria mnoho miesta. Preto je lepším a rozumnejším riešením nábytok na mieru. Investícia doň je síce vyššia, ale úžitok, efekt, trvácnosť, kvalita prevedenia a výzor sú neporovnateľné.

Vstavané skrine do chodby značky VEJO

Praktický nábytok aj pre upratovanie

Nábytkom na mieru zariadime chodbu na milimeter presne. Nestratíme ani kúsok úžitkovej plochy. Navyše si môžeme vybrať, z akého materiálu bude nábytok vyrobený, aký dekor bude na jeho dvierkach a zásuvkách, či použijeme bezúchytkové otváracie a zatváracie systémy, alebo budeme mať nábytok s úchytkami, a či využijeme najmodernejšie technológie a zlepšováky, ktoré ešte viac šetria priestor v predsieni.

Dôležité je aj estetické hľadisko. Čo sa týka dizajnu a vzhľadu, pri nábytku na mieru máme absolútnu slobodu. Vďaka nemu môžeme mať chodbu oku lahodiacu, útulnú a pohľadnú. Pri jej praktickom zariaďovaní je potrebné myslieť na to, aby sa dala ľahko a rýchlo upratať. Moderným riešením je napríklad levitujúci nábytok upnutý na stenu, pod ktorý sa pohodlne vojde mop alebo robotický vysávač.

Skriňa na topánky so zrkadlom značky VEJO

Menej býva viac

Na záver ešte niečo o optických riešeniach. Keďže chodby sú obyčajne útle a slabo presvetlené, je dobré použiť v nich svetlé farby, ktoré priestor na oko zväčšia. Nadčasové sú najmä prírodné odtiene. Povedzme béžová, piesková, pomarančová či jednoducho biela. Ak sa rozhodneme pre drevo, pekne a útulne zapôsobia teplé dekory s nádychom do oranžova, hneda, červena alebo žlta.

Vizuálne presvetlenie a zväčšenie chodby dosiahneme aj vďaka veľkému zrkadlu od podlahy po strop. S užitočnými a inteligentnými nábytkovými riešeniami do chodieb a predsiení Vám radi poradíme. Stačí nás kontaktovať telefonicky alebo elektronicky a dohodnúť si s nami osobné konzultácie. V chodbe v zásade platí, že menej býva viac.

Zásuvka na odkladanie drobností v zrkadle od značky VEJO