Chcete útulnú obývačku? Čítajte, ako na to

12.11.2021
1883
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Zatiaľ čo v spálni trávime najviac času, keď nebdieme, obývačka je územím, kde sa zdržiavame najdlhšie a najčastejšie, keď sme činorodí. Avšak ruku na srdce: Kto z nás si rád nepospí na gauči pri zapnutej hudbe, telke alebo pri knihe? A určite sa nájdeme i takí, ktorí na pohovke odpočívame pravidelne. Ako teda obývačku zariadiť tak, aby bola útulná, praktická a komfortná pre nás aj pre našich hostí?

Výnimočná, alebo zladená s interiérom?

Prv, ako sa pustíme do projektovania, potrebujeme si ujasniť, akou cestou sa vyberieme. Bude obývačka jedinečná, trošku extravagantná, či dokonca jemne kontrastná s ostatnými izbami? Alebo bude farebne a dizajnovo ladiť s celým interiérom? Ak si nevieme rady, je fajn obrátiť sa na skúseného interiérového dizajnéra alebo architekta, prípadne si prečítať niekoľko odborných blogov na internete a článkov v špecializovaných magazínoch. Inšpirácií a užitočných rád nájdeme neúrekom.

Obývačka na mieru z dielne VEJO

Keď už máme premyslený koncept, na rade je rozmiestnenie strategických zón:

Ohniskom môže byť krb i rastlina

Obývačka je tradičným miestom rodinných stretnutí a posedení s priateľmi či kolegami. V súčasnosti sa projektuje ako veľký otvorený priestor (open space) prepojený s jedálňou a kuchyňou. V rodinnom dome môže byť voľne prechodná na letnú terasu.

Popri stretnutiach s návštevami trávime v obývačke predovšetkým voľný čas. Venujeme sa tu rôznym činnostiam – od sledovania televízie, cez počítačové hry a spoločenské hry, až po čítanie kníh alebo počúvanie hudby.

Nábytok na mieru do obývačky od značky VEJO

Vždy v nej však existuje strategické miesto, ku ktorému sa upiera zrak každého prítomného. Je to optický magnet alebo ohnisko obývačky. Najčastejšie ho tvorí:

Fantázii a nápadom sa medze nekladú. Ľudia ocenia, ak sme kreatívni a spoločenským magnetom nie je všedný televízor. Dôležité je, aby bolo srdce obývačky ľahko viditeľné z každého miesta na sedenie.

Dyhovaný nábytok na mieru v obývačke

Nábytok je dušou

Keď máme jasno vo vizuálnom štýle obývačky a rozmiestnení zón, môžeme sa venovať nábytku. V moderných domácnostiach sa uprednostňuje jednoduchosť a čistý dizajn, no ak máme cit pre estetické detaily, veľmi príjemne a útulne môže pôsobiť i obývačka bohatá na dekorácie a doplnky, prípadne so zbierkou zaujímavých predmetov. S ničím to však nepreháňajme.

Ak nám to umožňuje plocha, ideálne je zariadiť obývačku sedačkou a kreslami pre 6 až 8 ľudí. Klasické kreslá môžeme nahradiť taburetkami alebo vhodne navrhnutými jedálenskými stoličkami. Všetky presúvateľné miesta na sedenie by sa mali dať umiestniť blízko ku gauču a konferenčnému stolíku, aby mohli hostia spolu poľahky komunikovať. A nezabúdajme, že ak si pri telke radi zdriemneme, sedačka by mala byť priestranná alebo rozťahovacia.

Rozkladacia sedacia súprava do obývačky

Rohový, či oválny, štvorcový, či okrúhly... Podstatné je, aby nebol plochou príliš veľký, ani príliš malý. A tiež pozor na výšku. Nízky stolík je nepraktický na odkladanie a zohýbanie, vysoký sa zas môže stať neželanou dominantou izby. Ideálna výška stolíka je 40 až 50 cm.

Opäť tu máme prvok, ktorý je najrozumnejšie prekonzultovať s bytovým architektom alebo dizajnérom. Niekto obľubuje kompaktné nábytkové steny pokrývajúce celú plochu múru. No žiadané sú aj rozkúskované zostavy s podsvietením, ktoré priestor rozbijú a ozvláštnia. Excelentný vizuálny efekt a jednoliatosť nám poskytne originálny nábytok vyrobený na mieru.

Obývačková stena na mieru značky VEJO

Nie je to nábytková nevyhnutnosť z kategórie must be. Dávnejšie slúžili obývačkové komody ako úložisko stolovacích príborov, prestieradiel, svietnikov, servítok, spoločenských hier a ďalších doplnkov. Postupne však svoje opodstatnenie stratili. Dnes je modernejšie mať v obývačke vzdušnejší priestor a menej nábytku.

Obývačky našich rodičov a starých rodičov si bez rozsiahlej knižnice ani nevieme predstaviť. V 21. storočí sú však trendom elektronické knihy s čítačkami (eBooky) a podcasty na rôzne témy, takže klasické viazané publikácie sa z bežného života vytrácajú. V niektorých domácnostiach ich nahradili nostalgické hudobné archívy v podobe vinylových platní (LP), cédečiek (CD) alebo magnetofónových kaziet (MC). Zbierky kníh i hudobných nosičov si vyžadujú veľký a premyslený odkladací priestor, často navrhnutý od podlahy po strop. Preto je tento projekt vhodné konzultovať rovnako ako obývaciu stenu s interiérovým dizajnérom.

Knižnica na mieru do rodinného domu od značky VEJO

Nie je to síce typický nábytkový prvok, lenže do obývačky jednoducho patrí. Starožitný obraz, moderné výtvarné dielo, panoramatická fotka prírody alebo mesta, sugestívny fotoportrét, vzácny plagát, drevená, bronzová alebo kamenná socha či umelecký kvetináč s rastlinami. Zvyčajne je to najzaujímavejšia a najoriginálnejšia súčasť interiéru. Treba ju vyberať s citom a premyslene. Umelecké predmety môžu farebne či tvarovo ladiť s interiérom, no môžu byť aj jeho excentrickým opakom. Nemali by však pôsobiť ako tŕň v oku.

Ako a kam nábytok rozmiestniť?

Trendom už dávno nie je nábytok priliehajúci ku stenám a podlahe. Azda až na obývačkové steny, skrinky a knižnice. Aj tým však dizajnéri vdychujú levitujúci charakter. To znamená, že ich spodná časť má menšiu hĺbku a je prisadená k stene, prípadne úplne chýba a nábytok je prichytený priamo na stenu. Sedacie súpravy, kreslá i komody sú zvyčajne odsadené od múrov. Priestor tak získava optickú voľnosť. Slnečné i umelé svetlo sa intenzívnejšie odráža od svetlých stien a obývačka sa stáva žiarivejšou, voľnejšou, priestrannejšou.

Levitujúca obývacia stena na mieru značky VEJO

Keď sme už pri svetle, v tejto miestnosti je naozaj podstatné. A tiež plní rôzne funkcie. Pre návštevy je dobré mať pod stropom veľké podsadené svietidlo, ktoré obývačku dostatočne presvetlí. Dizajn poľahky prispôsobíme nábytku. Užitočný je k nemu stmievací vypínač, ktorý šetrí energiu i zrak.

Ako doplnok ku kreslám sa používa výrazná veľká stojaca lampa. Môže mať flexibilné rameno, ktoré je veľkým pomocníkom pri večernom čítaní kníh a časopisov. Ak to interiér umožňuje, pohrať sa môžeme aj s nástennými, respektíve stolovými lampami na nábytku.

Pocit tepla a dotyk prírody

Popri krbe, masívnom dreve a žltom svetle hrejú v obývačke i dobre vybraté koberce. Obľúbené sú textilné s vysokými štetinami. Rozmermi by nemali byť natiahnuté na celú miestnosť, ale len na jej časť pri gauči a kreslách. Do niektorých interiérov sa viac hodia koberce bez štetín.

Nábytok na mieru do obývačky od firmy VEJO

Ako prírodný element môžeme použiť dubové parkety. Je to však finančne náročné riešenie. Náhradou býva dyhovaný nábytok, elegantný drevený dekor alebo zaujímavý lesný samorast či okrasný strom v črepníku. Podobne vyznie i kompozícia kameňov a spomínaná interiérová fontána. Efektným prvkom sú popínavé rastliny. Treba im však dobre premyslieť priestorové umiestnenie a trasu popínania.

Lesklý chlad verzus kvetiny

Ak do obývačky zvolíme nábytok s vysokým leskom, mali by sme ho nakombinovať s nelesklými plochami, aby sme sa po čase necítili ako v sterilnej nemocnici. Pomôcť nám môžu napríklad záclony a závesy, obrusy, sedacia súprava s textilným čalúnením, deky, gobelíny a ďalšie doplnky.

Okrem sterilnosti umocňujú lesklé povrchy aj pocit chladu. Ten môžeme zmierniť izbovými kvetinami. Avšak treba mať na mysli, že čím viac prvkov do obývačky vnesieme, tým väčšiu starostlivosť si to vyžiada a upratovaním strávime priamoúmerne viac času.

Nábytok na mieru s vysokým leskom do obývačky

Obývačka je srdcom domova

Všetky priestory v našej domácnosti si zariaďujeme reprezentatívne, lenže obývačka udáva tón celému interiéru. Vystihuje náš charakter a predstavy o príjemnom bývaní. Napriek tomu aj tu platia isté princípy. Ak sa v nej návštevy majú cítiť pohodovo a uvoľnene, nemala by byť ponurá, temná, depresívna, smutná. Ale ani krikľavá, prehnane excentrická či šialene prekombinovaná.

Nezabúdajme, že hosťom veľa napovie čistota, vôňa, prítomnosť živej esencie a dojem z pekného a dômyselného nábytku. S jeho navrhnutím a výrobou ako aj s vhodnými materiálmi Vám dokážeme pomôcť. Stačí nás kontaktovať na 0910402050, vejo@vejonabytok.sk alebo TU a ozveme sa Vám.

Pri zariaďovaní kompletných domácností v bytoch, rodinných domoch, apartmánoch či chatách spolupracujeme so skúsenými a renomovanými interiérovými dizajnérmi i architektami. Preto klientom garantujeme spokojnosť nielen so špičkovým a kvalitným dizajnovým nábytkom na mieru, ale aj s celkovým konceptom interiéru.

Vizualizácia obývačky s nábytkom na mieru značky VEJO