Ako šikovne skladovať a triediť odpad v domácnosti

28.01.2022
1099
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Poznáte to. Občas niečo pretečie, občas vás prekvapí bujarý zápach, inokedy sa objaví pleseň. A niekedy je z toho žalostný mix. Má to na svedomí nevhodne a často nesprávne uskladnený domáci odpad. Preto prinášame pár šikovných tipov, ako sa tomu vyhnúť.

Smetí každoročne pribúda

Každý z nás má s odpadom v domácnosti 4 zásadné problémy:

Tieto otázky sú veľmi dôležité, pretože význam uskladnenia, triedenia a spracovania domáceho odpadu je čoraz väčší. Dôkazom je jeho každoročný nárast. Kým v roku 2019 vyprodukovala jedna slovenská domácnosť zhruba 421 kg odpadu, v roku 2020 to bolo už 446 kg. V porovnaní s priemerom za roky 2015 až 2019 je to dokonca až o 53 kg ročne viac.

Moderné sú zabudované systémy na triedenie odpadu

Triedenie domáceho odpadu

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, aký odpad v domácnosti vzniká a čo všetko mienime separovať. Taktiež je dobré premyslieť si, aký objem budú mať jednotlivé odpadové nádoby a kde ich umiestnime. Ak nepoužívame sklenené fľaše a poháre, kôš na sklo by mal byť menší, ako kôš na plasty. A naopak – ak sme sa rozhodli minimalizovať množstvo plastov v domácnosti, pravdepodobne budeme potrebovať väčšiu nádobu na sklo alebo na papier.

Čo triedime:

Kuchynské sortery sú veľkými pomocníkmi pri triedení odpadu

Typy separačných systémov

Čo sa týka umiestnenia odpadu, najväčším urýchlovačom vzniku zápachov a hnilobných procesov je slnko v kombinácii s teplom. Preto by mali byť domáce súpravy košov v tieni a v dostatočnej vzdialenosti od zdrojov tepla, akými sú radiátory či niektoré kuchynské elektrospotrebiče. Šíreniu neželaného odpadkového odoru pomáhajú zabrániť aj vrchné veká košov alebo police s aktívnym uhlíkovým filtrom.

Najpoužívanejšie typy triediacich košových systémov:

V kuchynských linkách na mieru najčastejšie používame sortery Franke

Prečo kuchyňa?

Všetky štyri vyššie spomenuté problémy s odpadom v byte, v rodinnom dome alebo v kancelárii poľahky vyrieši dômyselný systém zabudovaných sorterov. Ide o ukryté, no zároveň prenášateľné a väčšinou uzatvárateľné nádoby na triedenie odpadu. Tiež sa označujú aj ako košové alebo separačné systémy. Pozostávajú z dvoch, troch alebo štyroch nádob.

Jednotlivé koše sú ľahké, zhotovené z plastu alebo z kovu. Sú umiestnené a funkčne zoradené na pevne určenom mieste. Jednoducho sa s nimi manipuluje a ľahko sa čistia. Interiéroví dizajnéri a architekti ich najčastejšie projektujú do kuchyne, keďže práve po spracovaní surovín, varení a jedení zostáva najviac odpadkov.

Veľkosť odpadkových nádob závisí od priestoru, ktorý im vyčleníme

Kôš s vlastným výsuvným mechanizmom

Ideálnou lokalitou, kam skryť koše, je skrinka pod kuchynským drezom. Tu sú vždy po ruke pri oplachovaní potravín a jednorazových nádob, v ktorých sú potraviny uskladnené. Umiestniť sa sem dajú všetky typy triediacich košových systémov. Dôležité však je vopred to prekonzultovať s architektom alebo konštruktérom.

Vlajkovou loďou medzi sortermi sú koše s vlastným výsuvným mechanizmom. Súčasťou takéhoto setu je okrem odpadových nádob aj kompletný skrinkový výsuv, vrchné poklopy na koše a prípadne i vodorovná deliaca priečka s drobnými odkladacími priehradkami pre čistiace prostriedky a igelitové vrecia na odpad. Priečka sa montuje tesne nad nádoby. Slúži aj ako zábrana pre šírenie nepríjemných pachov.

Kôš na triedenie odpadu s vlastným výsuvným mechanizmom

Kôš s montážou do existujúcich výsuvov

Dizajnovo a funkčne ide o podobné riešenie ako u košov s vlastným výsuvným mechanizmom. Tieto sa však montujú do existujúcich výsuvov v kuchynskej linke a dajú sa inštalovať aj po osadení novej kuchyne. Dostupné sú rôzne sety s dvomi až štyrmi nádobami a niektoré majú horizontálnu deliacu poličku, ktorá slúži ako veko na koše, pachový múr a zároveň praktický úložný priestor.

Výhodou týchto súprav je niekoľkonásobne nižšia cena. Manipulácia s nimi a s odpadom v nich je jednoduchá a pohodlná. Dá sa povedať, že ide o zlatú strednú cestu.

Koše osadené do existujúceho výsuvu v kuchynskej linke na mieru značky VEJO

Závesné koše

Táto technológia nevyužíva finančne náročné výsuvy, ale bežné otváracie dvierka na skrinkách s klasickým kovaním. Na vnútornú stranu dvierok sa upevní rám alebo držiak, na ktorý sa zavesí kôš. Ak má skrinka dvoje dvierok s dostatočnou šírkou, zavesiť na ne môžeme dva koše. Súčasťou balenia u kvalitnejších nádob býva vrchný kryt s uhlíkovým filtrom proti zápachu.

Tieto koše sú objemnejšie. Nezriedka zvládnu 40 litrov odpadu. Ich nevýhodou však je, že ak chceme mať doma 4 separačné nádoby - na bežný odpad, plasty, papier a povedzme sklo – potrebujeme obsadiť dve veľké skrinky so 4 dvierkami. Takže priestorovo nejde o šetrné riešenie. Nehovoriac o tom, že pri 4 košoch sa celková cena súpravy vyrovná praktickejším košom s výsuvmi. Manipulácia s objemnými nádobami a ťažkými vrecami s odpadom tiež nie je žiadna sranda.

Závesný kôš v kuchynskej linke na mieru značky VEJO

Samostatne stojace koše

Stará klasika, ktorá je najbežnejšia. Tieto koše majú buď vrchné preklápacie veko, alebo mechanickú príklopku s ovládaním na pedál. Modernejšie verzie sú elektrické, bezdotykové a otvárajú sa automaticky na fotobunku.

Samostatne stojace koše sa vyrábajú v neprebernom množstve farieb a dizajnov. Zladiť ich s interiérom alebo s nábytkom preto nebýva problém. S čím však treba rátať je, že zaberajú miesto v priestore. Zvyčajne sa nedajú umiestniť pod kuchynský drez, takže smeti do nich treba prenášať. Plusom môže byť veľmi nízka nákupná cena najmä pri plastových verziách bez mechaniky.

Novinkou v tomto segmente sú samostatne stojace súpravy sorterov, ktoré v závislosti od počtu nádob môžeme rozlične priestorovo usporiadať. Buď sú zoradené vedľa seba, alebo vertikálne nad sebou. Hodia sa skôr do veľkých domácností, kde im môžeme obetovať dostatok miesta.

Samostatne stojace koše v kuchyni zaberajú miesto

Filozofia nulového odpadu

Štandardná šírka skriniek v kuchynskej linke býva 60 cm a tomu je automaticky prispôsobená ponuka súprav na triedenie odpadu. S napasovaním odpadkových nádob do užších alebo širších priestorov však nie je problém. V súčasnosti sú už na trhu koše, ktoré sa dajú umiestniť do skriniek širokých 30 až 90 cm.

Keďže ekológia a environmentálne myslenie sú nám veľmi blízke, na záver spomenieme aj filozofiu nulového odpadu. Tá vedie k dramatickému zníženiu konzumného spôsobu života a tým aj hromadenia odpadkov. V anglicky hovoriacich krajinách je známa ako Zero Waste alebo 5R Model. Pozostáva z piatich fáz:

Ako na to?

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, čo k svojmu životu nevyhnutne potrebujeme. Všetko ostatné je navyše a mali by sme sa naučiť odmietnuť to. Nemusíme sa tým vzdať svojho komfortu, len prestaneme používať povedzme igelitové a papierové tašky v obchodoch. Namiesto nich máme vždy po ruke vlastnú, textilnú, ktorú využijeme opakovane. Odmietnuť môžeme i schránkové letáky, vizitky, propagačné materiály či reklamné predmety. Zaobídeme sa bez nich.

Druhá fáza súvisí so skromnosťou. V šatníku nepotrebujeme 50 šiat, ani 50 párov topánok. Ušetrené peniaze investujme do zážitkov alebo do vzdelania, ktoré sa na rozdiel od hmotných vecí časom neznehodnotia.

Podobne je to s potravinami. Nekupujme ich zbytočne veľa, lebo napokon ich nezjeme a pokazené sa stávajú odpadom. Ďalej viaceré veci v našom živote nemusíme vlastniť. Môžeme si ich prenajať alebo požičať. Najmä také, ktoré používame len príležitostne či sezónne. Bicykel, lyžiarsku výbavu, auto, čln na rafting...

Kuchynská linka na mieru značky VEJO

Recyklácia je ekologickejšia, ako prvovýroba

Tretím krokom k znižovaniu produkcie odpadu je dávať veciam, ktoré radi používame, druhý dych. V elektrospotrebičoch niekedy stačí vymeniť súčiastku a fungujú ďalej, nemusia hneď na smetisko. Niektoré nadčasové kusy oblečenia sa dajú zašiť alebo prešiť a sú stále in. Výroba každej novej veci je veľmi náročná na energiu a prírodné suroviny a vedie nielen k hromadeniu odpadu, ale aj k zbytočnému znečisťovaniu prírodného prostredia.

Až štvrtým v poradí je samotné triedenie domáceho odpadu vhodného na recyklovanie. Proces recyklácie je však zložitý na logistiku, spracovanie i energiu. Stojí veľa peňazí a má negatívny dopad na životné prostredie, hoci neporovnateľne menší, ako prvovýroba.

Rustikálna kuchynská linka na mieru od výrobcu VEJO

Umiestnenie košov vďaka skúsenostiam

Na záver prichádza kompostovanie bioodpadu. Ten podľa agentúry Eurostat tvorí až 40 % celkového odpadu v bežnej domácnosti. Vhodným uskladnením a kompostovaním sa mení na prírodné hnojivo, ktoré sa dá spätne použiť pri pestovaní rastlín v záhradách, na poliach, v sadoch, skleníkoch alebo na balkónoch.

A má to ešte jeden efekt. Vďaka kompostovaniu môžeme obmedziť používanie chemických hnojív a doplnkov.

Ak ste sa rozhodli moderne žiť a mať nadčasovú domácnosť s inteligentným systémom na triedenie a redukciu odpadu, potom vám s nadšením pomôžeme pri jeho projektovaní do novej kuchynskej linky. Ozvite sa nám na +421910402050, vejo@vejonabytok.sk alebo vyplňte tento krátky elektronický formulár. Oprieť sa môžete o naše dlhoročné praktické skúsenosti i rady.

Moderné bývanie a nábytok na mieru značky VEJO