Ako vzniká moderná kuchynská linka na mieru

17.03.2020
8910
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Chýba Vám nová kuchyňa, lebo stará už dosluhuje? Potrebujete ju spraviť na mieru? Radi by ste sa do toho pustili, no neviete, odkiaľ začať a či máte dosť peňazí? A komu vlastne projekt zadať? Ak si lámete hlavu s podobnými otázkami, v tomto blogu nájdete všetky užitočné informácie, ktoré Vám pomôžu.

Skúsenosti a profesionalita sú dôležité

A najmä pri výrobe interiérového nábytku na mieru. Ide predsa o Vašu kuchyňu, v ktorej budete tráviť veľa času. Preto by ste sa v nej mali cítiť pohodlne, pozitívne, príjemne a mala by Vám priniesť presne to, čo očakávate. Ideálne je teda osloviť skúseného výrobcu s tradíciou, ktorý používa kvalitné materiály a s ktorého prácou sú spokojní aj ostatní klienti.

Kuchynská linka na mieru_Vejo

Začíname osobným stretnutím

V našej firme VEJO je to pravidlo číslo 1. Keď sa s nami skontaktujete a v skratke vysvetlíte, o čo máte záujem, dohodneme si s Vami stretnutie u Vás doma. Je to praktické a ušetríte čas.

Seriózny výrobca nábytku potrebuje naživo vidieť priestor, s ktorým má budúca kuchynská linka ladiť a splynúť. Nasleduje meranie základných rozmerov a zisťovanie ďalších dôležitých detailov. Napríklad, kde je prívod vody a vývod odpadu, v ktorých miestach budú eletrické zásuvky, kam umiestnime digestor a či bude potrebné zohľadniť aj okná, vnútorné parapety, radiátory alebo stupačky.

Elektrospotrebiče

Tie sú samostatnou kapitolou. Každá moderná kuchynská linka má niekoľko spotrebičov. Najčastejšie sa používajú:

Niektoré zariadenia, ako napríklad chladnička, môžu byť vstavané priamo do linky. To znamená, že na dvierkach majú čelo, ktoré je zvyčajne z rovnakého materiálu ako samotná kuchynská linka. Esteticky to vyzerá veľmi pekne, ale je to drahšie riešenie.

Kuchynská linka na mieru v Žiari_Vejo

Podstatné sú detaily

Ak plánujete používať plynovú varnú dosku, jej zástenu neodporúčame robiť z dreva, ani z vysokotlakového laminátu. Nemusela by vydržať vysoké teploty a poškodila by sa. Vhodnejším materiálom sú keramické alebo kamenné kachličky, prípadne kalené sklo. Pri elektroindukčných a sklokeramických varných doskách možno na zástenu použiť všetky spomínané materiály.

Peripetie môže spôsobiť aj obyčajný digestor. Najčastejšie sa používajú dva typy: plochý alebo podvesný digestor a komínový digestor. Veľmi podstatný je princíp, na ktorom odsávajú a filtrujú kuchynský vzduch nasiaknutý pachmi a výparmi. Môže ísť o klasické cirkulačné digestory, o digestory s vývodom pár do komína alebo do exteriéru a o rekuperačné digestory. Ak má Vaša domácnosť vstavanú autonómnu rekuperačnú jednotku, ktorá filtruje vzduch v kuchyni, odporúčame Vám používať rekuperačný digestor. Použitím iných typov odsávačov pár stráca rekuperačná jednotka svoj význam a hlavné poslanie.

Kuchynská linka na mieru v Ondrašovej

Dizajn

Keď máme všetky elektrospotrebiče a ich umiestnenie prediskutované, prichádza téma samotného vizuálu. Aká kuchynská linka sa Vám páči? Moderná, alebo skôr rustikálna? Lesklá, alebo matná? Bude mať výklopné, alebo otváracie dvierka? A čo farba a úchytky?

Možno sa Vám zdá, že existuje priveľa variácií, ale netreba sa báť. Zvolíte si farbu a štýl a my Vám zvyčajne do 48 hodín pošleme úvodnú vizualizáciu kuchyne. Pozriete si ju, napíšete nám svoje pripomienky a predstavy a obratom od nás dostanete upravenú verziu. Takáto výmena dizajnérskych návrhov sa zvyčajne zopakuje 4- až 6-krát. Samozrejme, za vizualizácie u nás neplatíte.

Cenová ponuka

Už na prvom osobnom stretnutí sa Vás opýtame, aká je Vaša predstava o investícii do novej kuchyne. Tomu sa potom snažíme prispôsobiť výber konštrukčného materiálu, kovaní, použitých technológií i elektrospotrebičov.

Konkrétnu cenovú ponuku Vám však predstavíme až pri druhom stretnutí, keď máme vzájomne odsúhlasenú vizualizáciu linky. V kalkulácii je zahrnuté všetko. Od materiálov, technológií a práce, cez dopravu až po samotnú montáž priamo vo Vašej domácnosti. Keď ste s cenou spokojní, dohodneme sa na zálohovej platbe vo výške 50 % a po jej uhradení sa automaticky púšťame do výroby.

Kuchynská linka na mieru pre apartmány Štiavnica_Vejo

Výroba trvá 5 týždňov

Kvalitná dizajnová kuchynská linka zhotovená na mieru nie je jednoduchý ani lacný projekt. Preto sa pripravte, že ju nebudete mať doma zo dňa na deň. O to viac Vás však poteší, keď ju uvidíte hotovú.

Príprava materiálov a výroba originálnej kuchyne trvá zvyčajne 5 týždňov. Táto lehota sa môže skrátiť alebo predĺžiť v závislosti od veľkosti linky, použitých materiálov, zložitosti projektu, priestorovej náročnosti a aktuálnej situácie na trhu s nábytkovými komoditami. Dobrou správou je, že spoločnosť VEJO s Vami komunikuje aj počas výroby jednotlivých komponentov. Vďaka tomu môžete flexibilne meniť alebo upravovať niektoré detaily prakticky až do konca.

Montáž a odovzdanie

Keď je kuchynská linka pripravená, zavoláme Vám, aby sme si dohodli termín a čas montáže. Klientovi sa snažíme vždy prispôsobiť. Ideálne je začať ráno o 8:00 hodine. Inštalácia kuchyne môže trvať celý deň v závislosti od rozmerov nábytku, poschodia v bytovke alebo v paneláku, či je v objekte k dispozícii výťah a od mnohých ďalších faktorov.

Najkrajšia a najemotívnešia fáza prichádza pri odovzdaní hotového projektu. Po kompletnom namontovaní a nafotení linky Vám ju naši montéri oficiálne dajú do užívania. Zároveň Vám ukážu a vysvetlia všetko, čo sa týka údržby, starostlivosti a záruky. Potom sa s Vami telefonicky spojí majiteľ firmy VEJO, aby sa ubezpečil, že je všetko v poriadku a že ste s novou linkou aj s prácou spokojní. Vám už neostáva iné, len uhradiť druhú časť nákladov na výrobu a tešiť sa z novej kuchyne, ktorá rozžiari celú Vašu domácnosť.

Kuchynská linka na mieru v Liptovskom Mikuláši_Vejo