Vstavané elektrospotrebiče v kuchyni na mieru

22.07.2020
3854
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Nová kuchynská linka so zabudovanými, alebo so samostatne stojacimi elektrospotrebičmi? To je najčastejšia dilema, nad ktorou si láme hlavu nejedna moderná gazdinka. V tomto článku Vám poradíme, čo zohľadňovať, na čo si dávať pozor a ako sa správne rozhodnúť, ak si zariaďujete novú kuchyňu.

Viac priestoru a jednoduchá údržba

Vstavané elektrospotrebiče sú na rozdiel od voľne stojacich esteticky a umne zabudované priamo do skriniek, políc a dokonca aj do pracovnej dosky kuchynskej linky. Je to čoraz vyhľadávanejšie a obľúbenejšie riešenie pri navrhovaní malých i veľkých kuchýň. Dôvodov je hneď niekoľko:

Vstavané elektrospotrebiče a kuchynská linka idú k sebe

Multifunkčná kuchynská linka

Predtým, ako si začnete vyberať vstavané elektrospotrebiče, je potrebné správne a dôkladne premerať celú kuchyňu. Taktiež je dôležité správne ich priestorovo rozmiestniť, aby ste ich mali po ruke a spĺňali Vaše praktické predstavy a potreby. Pritom treba prihliadať na prípojky elektriny, vody, odpadu, plynu, vzduchotechniky alebo komína. Od začiatku Vám preto odporúčame spolupracovať so skúsenými profesionálmi, ktorí majú za sebou desiatky podobných projektov a vedia Vám spoľahlivo a racionálne poradiť a vysvetliť, čo je pre Vás výhodné.

Rovnako je rozumné dobre si premyslieť, ktoré spotrebiče v kuchyni potrebujete a naozaj využijete. Väčšiu rodinu určite poteší samostatná chladničkamraznička, zatiaľ čo menej početným domácnostiam postačí ich kombinácia. Niekto rád griluje doma, iný zas na záhrade. A pre niekoho je nemysliteľné prať a sušiť bielizeň kúsok od hrncov, zatiaľ čo iní preferujú, ak môžu súčasne variť, dohliadať na prádlo a popri tom si dopriať chutnú kávu.

Vstavaný kávovar Miele ako súčasť kuchynskej linky na mieru

Vstavané kuchynské elektrospotrebiče

Všeobecne platí, že vstavané elektrospotrebiče ušetria miesto najmä v malej kuchyni, no i vo veľkých kuchyniach sú praktické. Súvisí to s prudkým rozvojom nových technológií a zvyšujúcim sa komfortom, keď od sporáku môžete ovládať prakticky čokoľvek. Tu je stručný zoznam moderných elektronických pomocníkov, ktorí sa v kuchyni nestratia:

Kuchynská linka na mieru značky VEJO

Okrem toho existujú ďalšie menšie zariadenia, ktoré Vám môžu takisto uľahčiť prácu v kuchyni a ktoré je možné citlivo a vkusne zakomponovať do kuchynského nábytku. Či už sú to domáce pekárne a mlynčeky na mäso, alebo multifunkčné sušičky ovocia, byliniek a húb, či elektronické váhy. Výber je len na Vás.

Variabilita výrobcov i výrobkov

Ak sa rozhodnete pre zabudované elektrospotrebiče, treba si uvedomiť, že ich rozmery a vnútorný objem budú o niečo menšie, ako pri voľne stojacich verziách. Dôvodom sú steny nábytku a dvierka, ktoré ich ohraničujú. Pri výbere elektroniky sa sústreďte najmä na kvalitu, funkčnosť a garanciu záruky. Dizajn a farbu si všímajte len pri kúskoch, ktoré nebudú zakryté dvierkami.

V niektorých prípadoch je potrebné zmieriť sa s tým, že Vaša obľúbená značka elektrospotrebičov neponúka produkt s rozmermi, ktoré potrebujete. Pripravte sa preto, že budete vyberať elektroniku aj od iných výrobcov. Nebojte sa toho. Dnes je už konkurencia naozaj silná a môže Vás príjemne prekvapiť nielen kvalitou, ale i jednoduchším ovládaním či priateľskou cenou.

Indukčná varná doska vstavaná do pracovnej dosky v kuchynskej linke VEJO

Vstavané spotrebiče majú špecifické vlastnosti

Do kuchynskej linky si vyberajte len také spotrebiče, ktoré sú na to určené. Vstavaná technika má totiž často funkcie, ktoré bežné elektrospotrebiče nemajú. Je to napríklad efektívnejšie a intenzívnejšie chladenie, špecifické odvetrávanie, parozábrana alebo doplnková tepelná izolácia. To všetko ochráni Váš nový nábytok na mieru pred zbytočným poškodením.

S doplnkovými funkciami súvisí aj spotreba energie. Aby ste sa pri účtoch za používanie kuchynskej techniky nemuseli chytať za hlavu, ideálne je vyberať si spotrebiče z energetickej triedy minimálne A+. Spotrebujú o desiatky percent elektriny menej. Ušetríte tak nielen peniaze, ale môže Vás hriať i veľmi príjemný pocit, že ste ohľaduplní k životnému prostrediu.

Kuchynská linka VEJo so vstavanými elektrospotrebičmi

Vyššia cena za vyšší komfort

Na záver si zhrnieme aj niekoľko mínusov, ktoré majú vstavané elektrospotrebiče v porovnaní s ich voľne stojacími náprotivkami:

Varná doska vstavaná do kuchynskej linky VEJO

Každé riešenie má svoje pre a proti. Preto svoje rozhodnutie oprite o Vaše individuálne predstavy, potreby a očakávania. Ak sa rozhodnete pre vstavané kuchynské elektrospotrebiče, čaká Vás nielen menej práce s vysávaním, umývaním podlahy a presúvaním ťažkých predmetov, ale tiež jeden estetický bonus navyše: Vo Vašej kuchyni môžu vyniknúť úplne iné prvky, ako elektronika. Povedzme originálny kuchynský ostrovček, štýlový barový pult, jedálenský stôl so stoličkami, extravagantný dizajn kuchynskej linky, netradične riešený krb alebo luxusná pracovná doska.

S akýmikoľvek otázkami ohľadom kuchynskej linky na mieru a vstavaných elektrospotrebičov sa môžete kedykoľvek obrátiť na náš profesionálny tím. Radi Vám poradíme, pripravíme pre Vás atraktívnu vizualizáciu a navrhneme, vyrobíme a nainštalujeme Vám kompletný nábytok aj s technikou presne podľa Vašich predstáv.

Kuchynská linka VEJO a vstavané spotrebiče