Ako zariadiť modernú detskú izbu

12.08.2020
3739
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Deti sú prirodzene hravé, tvorivé a neposedné. Rady vymýšľajú či fantazírujú. Zároveň však potrebujú dostatok kvalitného spánku pre zdravý rast a rozvoj osobnosti. Tieto ich danosti, vrtochy a potreby by mala zohľadňovať moderná detská izba. Preto Vám poradíme, ako ju zariadiť tak, aby sa v nej Vaše ratolesti cítili dobre a útulne, no aby im zároveň poskytovala dostatok priestoru pre aktivity a kreativitu.

Detská izba ako splnený sen

Už od 3 rokov sa výrazne formujú charakterové vlastnosti detí a prejavujú sa aj ich prvé záujmy. Kým tento vek dosiahnu, ich osobnosť ovplyvňujú najmä podvedomé impulzy a okolité podnety. Jedným z nich je práve detská izba.

Keďže u detí je dynamika vnútorného vývoja veľmi rýchla a často sa menia ich priority, je potrebné uvedomiť si, že detská izba a jej vzhľad budú na tom rovnako. Ak ju zariaďujete pred narodením dieťatka, používajte skôr pastelové tóny hrejivých farieb a jednoduchý, čistý dizajn. Ak bude slúžiť deťom vo vyššom veku, zapojte ich do projektovania. Ich predstavy o vlastnej izbe sú veľmi dôležité. Porozprávajte sa s nimi, aké sú ich obľúbené farby, prípadne grafické motívy, čo by v izbe najradšej robili a z čoho majú radosť. Okrem toho, že Vám uľahčia výber farieb, nábytku, doplnkov a hračiek, umocníte v nich pocit, že sú rešpektovanými členmi rodinného tímu a že v živote si dokážu plniť sny.

Nábytok na mieru značky VEJO do detskej izby

Ideálne parametre detskej izby

Skôr než sa pustíme do funkcionality, zonácie, farebnosti a výberu nábytku, v krátkosti zhrnieme najpodstatnejšie atribúty moderného priestoru pre deti. Detská izba by mala byť:

Kvalitný nábytok do detskej izby od firmy VEJO

Rozdeľte ju na zóny

Nábytok v detskej izbe by mal byť prispôsobený svojím tvarom, rozmiestnením a funkčnosťou všetkým aktivitám, ktoré deti vykonávajú. Pamätajte na najdôležitejšie z nich:

Ak budete na tieto činnosti prihliadať, sami prídete na to, že je dobré rozdeliť detskú izbu do troch zón:

Pri pohybovo nadaných a mimoriadne aktívnych deťoch môžete do izby doplniť aj štvrtú, športovú zónu. Ak to však priestor neumožňuje, zbytočne ho neprepĺňajte. Deti milujú voľnosť a vzdušné plochy.

Detská izba s nábytkom na mieru od firmy VEJO

Začnite výberom farieb

Ako sme už spomínali, k deťom sa hodia najmä teplejšie farby. Osvedčené sú i variácie niekoľkých prírodných odtieňov, ktoré môžu v deťoch umocňovať príjemné pocity previazané s ich spomienkami. Napríklad kombinácia pieskovej žltej farby s modrou evokuje teplú pláž z dovolenky pri mori. Alebo zelená farba s hnedou a žltou môžu pripomínať spoločne strávené chvíle na lúke v lese pod slnečnou oblohou.

Dôležité je vybraté farby príjemne zladiť. Príliš sýte odtiene môžu u detí vyvolať podráždenosť, nesústredenosť alebo nepokoj. Ak preferujete čistý dizajn nábytku, potom je ideálne skombinovať bielu farbu so svetlým drevom (breza, buk, jedľa, javor, lipa, jaseň), alebo s o niečo kontrastnejším tmavým drevom (čerešňa, dub, mahagón, smrekovec či pagaštan).

Nábytok na mieru značky VEJO a detská izba

Nábytok do detskej izby

Keď máte jasno vo farbách, nasleduje výber nábytku. Najprv si treba premyslieť, čo všetko v detskej izbe bude. Zvyčajne tam nechýbajú:

Posteľ je základným útočiskom a dominantou každej detskej izby. Pre najmenších je hniezdom. Deti lákajú najmä lezecké postele s horným spaním. Kým pred rokmi boli trendom poschodové postele s rebríkmi, v súčasnosti sa používajú skôr kreatívne a oveľa bezpečnejšie schody, ktoré často slúžia aj ako otvorené alebo uzavreté odkladacie boxy s veľkou mierou variability.

Poschodová posteľ na mieru značky VEJO

Kvalitný spánok je základom zdravia

Okrem schodíkov môže byť k hornej ploche na spanie pripojená šmykľavka. Takzvané poschodky majú aj kreatívne tvary. Váľandy nemusia byť striktne pod sebou, ale môžu byť usporiadané do tvaru písmena L alebo T. Dole pod lôžkami tak zvyčajne vznikne priestor pre skrinky, regále, písacie stoly, zábavu alebo detský šatník.

Osobitnú pozornosť venujte výberu kvalitných roštov a ortopedických matracov. Plnohodnotný a príjemný spánok je pre deti mimoriadne dôležitý. Postará sa o ich regeneráciu, potrebný oddych a prospeje ich celkovému zdraviu. Isto urobíte dobre, ak im do postelí zaobstaráte antialergické prikrývky, obliečky a poťahy na matrac.

Nábytok na mieru značky VEJO

Nábytok, ktorý vyrastá s deťmi

Postele, stoličky a stoly v detskej izbe nemusíte meniť pravidelne. Môžu rásť spolu s drobcami. Moderné technológie a prepracovaný nábytok na mieru to umožňujú. V našom show roome Vám radi osobne predstavíme, ako taký nábytok vzniká a aké rôzne funkcionality deťom ponúka.

Napríklad doska písacieho stola môže byť výškovo nastaviteľná a sklápacia. Vďaka tomu dobre poslúži škôlkarom, žiakom i študentom. Kým pri klasických sektorových stoloch má štandardnú výšku od 70 do 75 cm, rastúce stoly ponúkajú škálu nastavenia od 50 do 75 cm. Dieťa v akomkoľvek veku tak môže za stolíkom sedieť v zdravej polohe s obomi nohami opretými celými chodidlami o zem.

Keďže v dnešnej dobe sú už samozrejmosťou notebooky, počítače a tablety, je potrebné zabezpečiť, aby si deti nekazili zrak od útleho veku pozeraním na obrazovku príliš zblízka. Rozumné je, ak je monitor vzdialený aspoň 60 cm od očí. S tým súvisí aj potrebná hĺbka dosky stola, ktorá by mala oscilovať v rozmedzí od 70 do 80 cm.

Písací stôl na mieru VEJO do detskej izby

Takýto flexibilný stolík je výborný pre písanie, kreslenie, modelovanie, čítanie, sledovanie filmov a seriálov alebo risovanie. V izbe má byť orientovaný tak, aby na jeho dosku dopadalo výrazné svetlo z opačnej strany, akou dieťa píše. Inak si bude pri práci zacláňať, čo môže viesť k poškodeniu zraku. K rastúcemu stolu sa hodí rastúca ergonomická stolička s nastaviteľnou sedacou plochou a operadlom.

Interiérové doplnky

Ďalší nábytok je najmä o variabilnom úložnom priestore. Deti potrebujú množstvo rozličných vecí od oblečenia a topánok, cez hračky a hry, až po športové a hobby náradie či elektroniku. To všetko treba na konci dňa niekde upratať a skryť.

Ideálnym riešením sú vstavané skrine a viacúčelové úložné boxy. Šikovne navrhnutá vstavaná skriňa na mieru poslúži nielen ako priestranný šatník, ale aj ako úložisko pre obuv a hračky. Úložné boxy môžu mať tvar čalúnenej kocky či obdĺžnika a pri návšteve kamarátov sa z nich stanú praktické miesta na sedenie.

Detská izba na kľúč od firmy VEJO

Pri zariaďovaní modernej detskej izby nezabudnite na interiérové doplnky, ktoré izbu zútulnia. Či už sú to kreatívne poličky na stenách, alebo koberce, farebné závesy, originálne tapety a tapetové nálepky, mäkké vankúše, hravé truhlice a komody, lampy alebo živé rastliny. Dievčatá sa potešia vhodne umiestneným zrkadlám. A pohodlný sedací tuli vak pre pohodové počúvanie hudby či čítanie je už takmer nedomysliteľnou súčasťou izby.

Pozor na ostré hrany, elektriku aj sklo

Spomíname ich síce na záver, ale v detskej izbe sú najdôležitejšie. Zdravie a bezpečnosť. Odporúčame Vám zaobstarať si nábytok od overených a skúsených výrobcov, ktorí podobne ako značka VEJO používajú výlučne špičkové, poctivé, zdravotne nezávadné a certifikované materiály a nátery. Týka sa to všetkého – od laminátových dosiek, cez farby až po laky. V určitom veku deti rady všetko skúšajú, hryzú a olyzujú, preto neosvedčené a nebezpečné látky môžu mať pre ne fatálne následky.

Podobne je to aj s ostatnými bezpečnostnými prvkami v detskej izbe. Nábytok by nemal mať v žiadnom prípade ostré hrany, ani rohy, ale zaoblené. Ak nepoužívate elektrické zásuvky, ochráňte ich záslepkami, aby deti nemali prístup priamo k elektrike. Ľahko rozbitné plochy, napríklad zrkadlá alebo vitríny, môžete poistiť polepením priehľadnou bezpečnostnou fóliou. A pri malých deťoch nezabudnite namontovať bezpečnostné poistky do rámov balkónových dverí alebo okien. Zabránia nechcenému otvoreniu a neželaným nehodám.

Nábytok na mieru od značky VEJO do detskej izby

Nábytok na mieru Vám ušetrí peniaze

Pri výbere nábytku do detskej izby hrá dôležitú rolu aj cena. Lacnejším riešením je štandardný sektorový nábytok, ale jeho kvalita a trvácnosť nie sú oslnivé. Navyše ste takmer vždy nútení kúpiť celé zostavy, ktoré nekorešpondujú s potrebami detí a priestorom. Preto je rozumnejším riešením kvalitný a inteligentný nábytok na mieru.

Prvotná vyššia investícia do takéhoto nábytku sa Vám rokmi určite vyplatí. Štandardný nábytok z pásovej výroby budete vymieňať a opravovať oveľa častejšie, ako kvalitné zariadenie vyrobené ručne a na kľúč. V konečnom dôsledku tak postupne miniete neporovnateľne viac peňazí. Okrem toho z hľadiska bezpečnosti je nábytok na mieru celkom iná liga.

Nábytok na mieru Vám ušetrí peniaze