Prednosti a slabiny nábytkových materiálov

22.04.2021
4268
Mgr. Jiří KolínskýMgr. Jiří Kolínský

Nie je nábytok ako nábytok. Niektorý je ľahší, nenáročný na údržbu, no s kratšou životnosťou. Iný zase ťažký, treba sa oň starať a vydrží desaťročia. Rozdiely sú nielen v kvalite, ale i v cene, ktorá hrá neraz kľúčovú úlohu pri výbere nábytku. Ak si práve zariaďujete domácnosť, poradíme Vám, ktorý materiál je pre Vás vhodný, aby ste zbytočne neminuli majland, alebo naopak, nešetrili tam, kde netreba. Zaoberať sa budeme nábytkom vyrábaným z dreva.

Sektorový nábytok, či nábytok na mieru?

Všeobecne platí, že ak hľadáte nábytok pre dočasné bývanie, vystačíte si s lacnejšími variantmi a drevotrieskovými kúskami z pásovej výroby. Ak však vylepšujete vlastnú domácnosť, v ktorej hodláte stráviť roky, potom je čas porozhliadnuť sa po spoľahlivom nábytku na mieru. Ten je síce drahší, ale aj oveľa kvalitnejší, má dlhšiu životnosť a funkčne sa prispôsobí Vaším potrebám. Navyše Vám poskytne dostatok úložného priestoru a praktických riešení v kuchyni, chodbe, detskej izbe, spálni, obývačke a dokonca i v kúpeľni.

V súčasnosti sa korpusy alebo telá nábytku vyrábajú z viacerých materiálov, ktorých základnou zložkou je drevo:

Obývacia stena na mieru značky VEJO

Drevotrieska a hobra

Drevotrieska je azda najznámejšou z nich. V minulosti sa používala na výrobu nábytku najčastejšie. Lisuje sa z rozdrveného drevného materiálu (hobliny, piliny, štiepka), ktorý na Slovensku tvoria najmä smreky a borovice. Spájacou zmesou v lisovanej drti sú formaldehydové živice, ktoré už nie sú zdraviu škodlivé, ako tomu bolo v minulom storočí. Neupravená drevotrieska z nábytkárstva prakticky vymizla, pretože po nasiaknutí vodou alebo vlhkosťou sa nenávratne znehodnotí.

Hobra je drevovláknitá doska z drevnej štiepky ihličnatých stromov. Vyrába sa buď mokrým, alebo suchým procesom. Pri mokrom sa štiepka najprv naparuje, aby sa rozvláknila, a vzápätí sa lisuje bez použitia akýchkoľvek chemických prímesí. Hotová doska má hrúbku 10 až 30 mm. Pri suchom procese sa drevné vlákna sušia, zliepajú miazgou a potom sa tiež zlisujú. Dosky sú hrubšie, majú 40 až 240 mm. Hobra sa v súčasnosti používa najmä na výrobu chrbtových stien nábytku.

Drevovláknité dosky MDF a HDF

Najlepší pomer medzi vlastnosťami a cenou má stredne tvrdá drevovláknitá doska, známa pod skratkou MDF. Tiež ju tvoria drevné vlákna, ktoré sa počas chemicko-mechanického procesu lisujú. MDF doska má dokonale hladký povrch, odolné hrany, dá sa dobre frézovať a je vyrobená bez lepidiel.

Veľmi podobným postupom vzniká HDF doska, ktorá sa však lisuje pod oveľa vyšším tlakom. Vďaka tomu je mimoriadne tvrdá a má kompaktnú, uzavretú povrchovú štruktúru. Hrdí sa najvyššou hustotou, lepšou odolnosťou v ohybe a pevnosťou v ťahu. Drevovláknitá HDF doska znesie akúkoľvek povrchovú úpravu, no je drahšia, ako MDF doska i drevotrieska.

Kuchynská linka na mieru značky VEJO

Masívne drevo oxiduje

Ak túžite po výraznom prírodnom elemente v domácnosti, určite siahnite po nábytku z masívu. Je to esteticky krásny materiál, ktorý časom nadobúda vyššiu hodnotu, ak je oň dôkladne postarané. Pripravte si však slušný balík peňazí, pretože masív je drahý. Na druhej strane, z dlhodobého hľadiska sa investícia doň oplatí. Masívny nábytok má totiž dlhú životnosť.

Pridanou hodnotou je vôňa lesa, ktorá zútulní Váš domov na niekoľko rokov. Nábytok z prírodného dreva obľubujú alergici. Je to zdravý, hypoalergénny materiál. Treba však myslieť na to, že drevo neustále pracuje. Mení sa nielen jeho povrch, ale i farba. Časom buď stmavne do tmavohnedých odtieňov, alebo naopak zosvetlie do žlto-hnedých tónov. Je to prirodzený proces oxidácie dreva. Zosvetľovanie a tmavnutie závisí od typu dreviny, ktorý si vyberiete.

Povrchové úpravy dosiek

Všetky spomenuté doskové materiály sa rozlične povrchovo upravujú aj vzhľadom na špecifické použitie. Práve podľa toho ich ďalej rozdeľujeme na

Drevotrieska sa najčastejšie obliepa laminovacím papierom hrubým 0,08 až 0,2 mm, ktorý sa lisuje a na záver impregnuje melamínovou živicou. Výsledkom je lesklá alebo matná laminovaná doska. Jej odolnosť voči vode je relatívne nízka. Používa sa zväčša na nepohľadové korpusy nábytku.

Laminovací papier so živicou sa nanáša aj na odolnejšie MDF a HDF dosky. Ich hrany sa olepujú ekologickou akrylonitril-butadién-styrénovou páskou, označovanou ako ABS hrana. Hrúbka týchto hrán býva od 0,5 po 2 mm. V praxi platí, že čím je ABS hrana hrubšia, tým je nábytok kvalitnejší. Aj tieto dosky sa nazývajú laminované a tvoria najmä telá nábytku.

Detská izba na mieru od značky Vejo

Vlastnosti laminátu

Ešte vyššiu úroveň kvality a úžitkových vlastností dosahujú laminátové MDF a HDF dosky. Namiesto laminovacieho papiera sa obaľujú hrubším a viackrát vrstveným kompozitným laminátom. Ten sa vyrába pri strednom tlaku pod hlavičkou CPL laminát a s hrúbkou 0,2 mm, alebo pri vysokom tlaku s označením HPL a hrúbkou až 0,8 mm.

Laminát veľmi dobre odoláva vode, oderom a vysokej teplote. Vďaka tomu je vhodný nielen na korpusy, ale i čelá nábytku. Jeho cena je vyššia v porovnaní s drevotrieskou i laminom, ale s výsledkom budete spokojní. Hrany laminátových dosiek sa taktiež obaľujú ABS vrstvou.

Materiály pre pohľadové časti nábytku

Fóliované a striekané dosky sa používajú najmä na pohľadové časti nábytku, teda na dvierka skriniek a čelá zásuviek a výklopov. Cenovo výhodnejšie sú fóliované dosky. Ich zadná strana je ošetrená melamínovou fóliou a predná klasickou PVC termofóliou, ktorá sa na podklad lisuje vákuovým lisom. Fóliované dosky sú odolné voči vode, ale voči vysokým teplotám do 120°C len krátkodobo.

Striekané dosky sú luxusné a používajú sa najmä na nábytok s moderným dizajnom. Na HDF alebo MDF dosky sa postupne v niekoľkých vrstvách nanáša špeciálna akrylátová alebo polyuretánová farba, odolná voči UV žiareniu i vode. Možno z nej namiešať až 2500 rôznych odtieňov. Výsledný povrch je mimoriadne hladký a môže mať vysoko lesklú alebo matnú podobu. Tento materiál je vďaka výzoru, nenasiakavosti a hygienickým vlastnostiam obľúbený najmä v kuchynských linkách a na kúpeľňovom nábytku.

Kuchynská linka na mieru značky Vejo so striekanými čelami

Chcete byť trendy? Stavte na dyhu

Osobitnou kapitolou sú dyhované dosky. Opticky pôsobia veľmi elegantne a v oblasti interiérového dizajnu sú čoraz viac využívané. Ich jadrom je drevotrieska, MDF doska alebo tenká masívna doska, na ktorú sa lepí dyha. Tá vzniká rezaním a krájaním masívneho dreva. Po lisovaní, prebrúsení a nalakovaní má dyha hrúbku 0,2 až 0,7 mm. No sú aj robustnejšie dyhy s hrúbkou do 5 mm. Je to kvalitný, prírodný materiál s krásnou kresbou dreva.

Dyhy možno moriť, lakovať alebo olejovať podobne, ako prírodné drevo. V minulosti sa vplyvom tepla a vlhka od jadra nábytku odliepali, no v súčasnosti sa to už nestáva vďaka novým, netoxickým a veľmi silným lepidlám. Naopak, moderné dyhované dosky majú pomerne dlhú životnosť a výbornú odolnosť. Navyše v porovnaní s masívnym drevom sa nekrútia a sú aj cenovo dostupnejšie.

Mäkký a tvrdý drevený masív

Najväčšiu pozornosť i starostlivosť treba venovať nábytku z dreveného masívu. Tradične sa u nás používajú skôr mäkšie domáce ihličnany - borovica, jedľa či smrek. No v posledných rokoch tejto oblasti kraľujú tvrdšie listnaté a exotické stromy. V návrhoch interiérových dizajnérov nájdete originálne kúsky z mahagónu, ebenu, teaku, akácie alebo merbau.

ROZDELENIE MASÍVNEHO DREVA:

Masívne dosky sa najčastejšie lakujú. Lak ich povrch úplne uzavrie a zakonzervuje, vďaka čomu sú odolnejšie voči mechanickému poškodeniu a oderom. Ak sa rozhodnete pre takéto riešenie, odporúčame Vám vyžadovať ekologický lak, ktorý neohrozuje zdravie detí. Tie totiž všetko rady olizujú a hryzú.

Lak sa na drevo nanáša vo viacerých vrstvách, zvyčajne v dvoch až troch. Povrch dosky je potom úplne hladký a príjemný na dotyk. Výsledný efekt môže byť lesklý, polomatný aj úplne matný.

Obývačka na mieru z dyhovaného nábytku od značky Vejo

Kartáčované a opalované drevo je luxus

Podobne je to s morením. Ide o proces, pri ktorom sa na drevený masív nanáša moridlo, aby drevo lepšie odolávalo vonkajším vplyvom. Táto konzervačná substancia má rozličné odtiene. Nedokáže zmeniť samotnú štruktúru dreva, ale dokáže zmeniť jeho farbu. Takže namorené bukové drevo sa farbou môže ponášať na dub, orech či čerešňu.

Azda najtrendovejším je olejovaný nábytok z masívu. Vzhľadom na jeho čisto prírodný charakter sa pri impregnácii používajú oleje na báze včelieho vosku. Do oleja je možné primiešať rôzne pigmenty, aby povrch nábytku farebne ladil s interiérom. Ide o najekologickejšiu povrchovú úpravu dreva.

Po vsiaknutí a dôkladnom preschnutí je drevo hladké. Na dotyk však zostáva matné a z roviny dosky vystupuje do popredia štruktúra dreva. Olejované dosky vydržia veľmi dlho vo výbornom stave a kedykoľvek ich môžete opäť naolejovať. Je to však trochu náročnejšie na údržbu a starostlivosť.

Ak patríte medzi nábytkových fajnšmekrov a na vybavení domácnosti nehodláte šetriť, luxusný efekt dosiahnete použitím kartáčovaného dreva. Je to veľmi prácna a časovo náročná mechanická technológia opracovania povrchu dosiek. Jej cieľom je zvýraznenie štruktúry a kresby dreva. Výsledok ešte umocníte, ak si necháte dosky opáliť a na záver naolejovať alebo nalakovať. Takýto nábytoku je nádherný a každý si ho zamiluje na prvý pohľad.

Drevo v kombinácii so sklom a moderným dizajnom je pastvou pre oči

Nábytok spríjemňuje bývanie i život

Aj sektorovým alebo sériovo vyrábaným nábytkom si viete domácnosť zariadiť štýlovo a vkusne. Oplatí sa Vám doň investovať, ak bývate v podnájme, alebo ak potrebujete nový nábytok len krátkodobo, prípadne hneď. O niečo kvalitnejším a praktickejším riešením je nábytok na mieru z lacnejších komponentov, napríklad z laminovanej drevotriesky.

Ak však bývate vo vlastnom dome či byte, túžite po krásnom interiéri v jednotnom štýle podľa svojho gusta a neplánujete sa v dohľadnej dobe sťahovať, určite zainvestujte do kvalitného nábytku na mieru. Vhodnými materiálmi sú MDF a HDF dosky alebo drevený masív. Keby ste si napriek tomuto blogu nevedeli rady s výberom vhodného materiálu a jeho povrchovou úpravou, pokojne nám napíšte alebo zavolajte a radi Vám poradíme. Pamätajte - obľúbený, praktický a dizajnovo príťažlivý nábytok Vám bude denno-denne spríjemňovať a zútulňovať Vašu domácnosť a tým aj život.

Nábytok na mieru značky Vejo má dušu a štýl